Hlavní obsah

Jdou po mně levičáčtí soudci, stěžoval si nic nechápajícímu Obamovi Berlusconi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deauville

Italský premiér Silvio Berlusconi ve čtvrtek na summitu zemí skupiny G8 překvapil amerického prezidenta Baracka Obamu. Postěžoval si mu, že je ve své vlasti nespravedlivě stíhán soudci, kteří jsou podle něj levičáci mající blízko k diktatuře. Svými slovy, která zachytily mikrofony italské televize, prezidenta zaskočil, informovala agentura AP.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi s americkým prezidentem Barackem Obamou na summitu G8 ve Francii

Článek

„Navrhli jsme reformu justice, která je pro nás klíčová. V Itálii máme téměř diktaturu levicových soudců,“ řekl Berlusconi přes tlumočníka prezidentovi, který bývá ve vlasti občas sám obviňován z levičáctví. Zatímco jsou na podobná Berlusconiho vystoupení v Itálii zvyklí, Obama byl očividně překvapen a zaskočen, komentovala AP. Berlusconimu neodpověděl.

Berlusconi na dálku strhl ve vlasti vlnu rozhořčení. „Premiér se zjevně pomátl,“ hlásal úvodník levicového deníku La Repubblica. Lídr největší opoziční strany Pierluigi Bersani ironicky poznamenal, že Berlusconi chtěl zřejmě Obamu požádat o vojenský zásah NATO proti soudcům. Jeho kolega Nichi Vendola doplnil, že Berlusconi „nemá nic lepšího na práci, než otravovat státníky se svými obsesemi – soudci a levicí“.

„Je to velmi závažné, když je zásadní státní instituce očerněna před nejmocnějšími státníky světa,“ reagoval šéf soudcovské unie Luca Palamara.

Soudci podle Berlusconiho ohýbají demokracii tím, že proti němu v uplynulých 17 letech vedli 31 trestních stíhání, z nichž 24 skončilo zproštěním viny. Premiér v současnosti čelí čtyřem obviněním, z nichž tři souvisí s jeho podnikáním a jedno s údajnými styky s nezletilou prostitutkou. Čtyřiasedmdesátiletý miliardář vinu popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám