Hlavní obsah

Z Pákistánu se stáhli američtí a britští instruktoři, byli prý vypovězeni

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Islámábád

O vzrůstajícím napětí mezi Pákistánem a Západem svědčí skutečnost, že Británie stáhla ze země dvacet svých vojenských instruktorů. Následovala tak krok USA, které jich stáhly stovku. Stažení ukazuje na hloubku roztržky mezi Pákistánem a Západem, kterou marně zastírají společná komuniké o vzájemné blízkosti. Podle AP ke stažení Británii vyzval Pákistán.

Článek

Stažení BBC potvrdilo britské ministerstvo obrany. Podle BBC má jít o dvacet instruktorů, kteří cvičili pákistánské pohraničníky, právě ti nesou hlavní tíhu střetů s radikály na afghánsko-pákistánských hranicích. Ministerstvo uvedlo, že se stáhnou z bezpečnostních důvodů a jen dočasně.

Agentura AP s odvoláním na britské velvyslanectví v Islámábádu uvedla, že Pákistán vyzval Británii, aby experty stáhla. Podle některých britských médií už jich byla část vypovězena, píše ČTK.

USA už dříve stáhly více než sto svých instruktorů.

Situace mezi Pákistánem západními zeměmi se vyhrotila po 2. květnu, kdy americké komando v Abbottábádu zabilo Usámu bin Ládina, Pákistán akci považuje za narušení své svrchovanosti. [celá zpráva]

Vadí mu i pokračující nálety na tábory radikálů u hranic s Afghánistánem, které podnikají bezpilotní letouny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám