Hlavní obsah

Německo a Francie se začnou stahovat z Afghánistánu, ČR bude jednat v souladu

Paříž/Berlín
Aktualizováno

Francie a Německo přivítaly plán amerického prezidenta Baracka Obamy začít stahovat vojáky z Afghánistánu. Míní se k němu přidat a stahovat i své jednotky. Začít s tím chtějí stejně jako Američané už letos. Česká republika bude jednat v souladu se spojenci, uvedl ve čtvrtek český premiér Petr Nečas.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí vojáci

Článek

Česká republika se v Afghánistánu bude chovat jako spolehlivý spojenec Severoatlantické aliance a nebude v této zemi dělat jednostranné kroky, uvedl český premiér Petr Nečas. Po setkání s předsedou vlády Velké Británie Davidem Cameronem tak reagoval na noční oznámení amerického prezidenta Barracka Obamy o stahování amerických vojáků z této asijské země.

ČR má v Afghánistánu Provinční rekonstrukční tým v Lógaru. Obama řekl, že USA počítají s tím, že jejich činnost skončí s odchodem vojsk. Část zaměstnanců by měla působit v rámci ambasády USA. Neuvedl však, jak přesně to bude u zahraničních PRTů.   [celá zpráva]

 Němci začnou odcházet

"Naším cílem je poprvé omezit náš vlastní německý kontingent ke konci letošního roku," řekl ministr zahraničí Guido Westerwelle. Německo má v Afghánistánu 4900 vojáků operujících zejména na severu země. Přes 50 německých vojáků během afghánské mise zahynulo.

Úřad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho uvedl, že Paříž hodlá své jednotky postupně stahovat: "S ohledem na dosažený pokrok zahájí i Francie postupné stahování svých jednotek z Afghánistánu ve zhruba stejném časové plánu jako USA. Stahování bude konzultováno se spojenci a afghánskými úřady."

Obama ještě před svým projevem afghánskou strategii telefonicky konzultoval se Sarkozym. Francouzský prezident přitom zdůraznil, že "Francie sdílí se Spojenými státy jejich cíle a rozhodnutí (o stahování vojsk) podporuje".

Francie má v Afghánistánu 4000 vojáků. Dvaašedesát Francouzů od roku 2001 v zemi zahynulo.

Stahování Američanů

Obama uvedl, že do konce letošního roku se stáhne z Afghánistánu 10 000 amerických vojáků  [celá zpráva] a do září 2012 dalších 23 000. Je to více než původně avizovaných 30 000 do konce roku 2012. [celá zpráva]

V Afghánistánu pak zůstane 68 000 amerických vojáků. Jsou to větší počty, než doporučovala americká generalita.

Operace v Afghánistánu stojí americké daňové poplatníky dvě miliardy dolarů měsíčně. Válka v zemi si vyžádala životy 1500 amerických vojáků a 12 000 jich bylo zraněno.

Hnutí Tálibán uvedlo, že stahování je pouze symbolické a že bude bojovat, dokud z Afghánistánu neodejde poslední zahraniční voják. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám