Hlavní obsah

Blízkovýchodní proces vázne, USA přehodnotí svou roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Spojené státy přehodnotí svou roli v blízkovýchodních jednáních. Sdělil to v pátek americký ministr zahraničí John Kerry. Washington podle něj bude reagovat na poslední kroky, jimiž Izrael a Palestinci rozhovory ohrožují.

Foto: ČTK/AP

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

Kerrymu se loni podařilo rozhovory po několikaleté odmlce obnovit. Stanovil však pevná data, do nichž mělo dojít k posunu. Jedním z nich byl 29. duben, kdy měla být známa rámcová dohoda, jak budou rozhovory pokračovat. Ta je ale nyní ohrožena.

Izrael totiž odmítl propustit dohodnutou skupinu palestinských vězňů a palestinská samospráva zase oznámila, že se přihlásí k dalším institucím OSN. Izrael pohrozil sankcemi a Kerry už ve čtvrtek hovořil o tom, že má jen omezené prostředky, jak obě strany udržet u jednacího stolu. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Kerry v pátek v Maroku dodal, že USA přehodnotí, co je v rámci mírových rozhovorů v jejich silách a co nikoli. Není to cesta s "otevřeným koncem", prohlásil ministr. I když prý Izrael i Palestinci tvrdí, že chtějí v rozhovorech pokračovat, účast USA nebude podle ministra nekonečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám