Hlavní obsah

Turecko nasadí na hranici se Sýrií americké rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko nasazuje v důsledku ostřelování svého území u syrské hranice rakety. První raketomety na místo dorazily už v pondělí, v květnu však mají být v příhraničí umístěny také mobilní americké baterie raket HIMARS. Serveru Daily Sabah to potvrdil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní raketový systém HIMARS

Článek

„Naší prioritou je vyčistit osmadevadesátikilometrový pás v oblasti Manbidže a vymýtit Daíš,“ řekl šéf turecké diplomacie. Daíš je arabský akronym pro Islámský stát a Manbidž je město na severu Sýrie nedaleko hranice s Tureckem. Çavuşoglu hovořil o území, odkud bývají vypalovány rakety na Turecko. Poslední raketa vystřelená v neděli zabila v tureckém příhraničním městě Kilis jednoho člověka.[celá zpráva]

Turecký premiér Ahmet Davutoglu k tomu v úterý uvedl, že z míst ovládaných extremisty z Islámského státu v Sýrii bylo od ledna vedeno 46 dělostřeleckých útoků proti Turecku. V Kilisu podle něj přišlo o život už 17 lidí.

Islámský stát ostřeluje od půlky ledna oblast okolo města Kilis, kde je mnoho syrských uprchlíků. Používá k tomu ovšem granátomety a jednotlivé neřízené rakety zřejmě z raketometů BM-21 Grad. Proti těmto zbraním je velmi obtížné se bránit, vzhledem k nízké trajektorii letu se proti nim obtížně využívají antirakety.

Volání po nárazníkovém pásmu

Çavuşoglu zopakoval, že po zatlačení Islámského státu by v syrském pohraničí mělo vzniknout bezpečnostní nárazníkové pásmo. Turecký ministr zahraničí tvrdí, že myšlenku, kterou Ankara neúspěšně prosazuje už několik let, podporuje americký prezident Barack Obama.

Çavuşoglu prohlásil, že k porážce IS je potřeba posílit umírněnou syrskou opozici, k čemuž mají napomoci americké rakety. „Naše děla mají dosah 40 kilometrů, zatímco americké střely HIMARS mají dosah 90 kilometrů. Rakety HIMARS budou na tureckou hranici přivezeny v květnu a my budeme podle dohody schopni efektivněji zasahovat cíle Daíše,“ vysvětlil.

Agentura Bloomberg informovala, že Turecko už v pondělí nasadilo u syrské hranice další raketomety s cílem zabránit dalšímu ostřelování ze Sýrie.

Vysoce mobilní raketový systém M142 HIMARS z dílen firem Lockheed Martin a BAE Systems tvoří raketomet C-130 umístěný na pětitunovém armádním nákladním vozidle. Raketomet může podle serveru Wikipedia nést až šest střel MGM-140 ATACMS.
Systém je možné přesouvat rychlostí 85 kilometrů v hodině a jeho střely mají dosah do 300 kilometrů. Systém obslouží tři lidé.

Reklama

Související články

Turecko vrací uprchlíky do válečné Sýrie

Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International (AI) obvinila Turecko, že od poloviny ledna vrací po stovkách syrské uprchlíky do jejich...

Výběr článků

Načítám