Hlavní obsah

Syrští Kurdové s podporu ruských letadel vytlačili An-Nusru z letiště u Halabu

Mina

Kurdská milice YPG s podporou ruských náletů ovládla leteckou základu Mina, kterou do té doby držela Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu. Oznámili to Kurdové na webu Al-Bawava a potvrdila to syrská organizace SOHR monitorující dění z ciziny.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kudrský milicionář z YPG u zdi při tureckých hranicích

Článek

Pokračující ofenziva syrských vládních sil u Halabu, kterou podporují ruské letouny, umožnila kurdské milici YPG zaútočit z Afrínu na An-Nusru a rozšířit území pod svou kontrolou, uvedl kurdský web Rudaw.

Milice YPG podporované dalšími silami upevnily vládu nad obsazeným městem Mina a nad základnou, když v noci na čtvrtek vyhnaly radikály z An-Nusry z letiště, uvedla AFP s odvoláním na SOHR. Radikálové „ztratili jediné letiště, které drželi v provincii Halab, když byli poraženi u Miny,“ řekl ředitel SOHR Rami Abval Rahmán.

Zasahoval i Vulkán Eufratu

Na akci se podílely i jednotky Syrské demokratické fronty QSD, což je skupina arabských, kurdských, arménských a asyrských umírněných milicí působících také pod názvem Vulkán Eufratu.

Ztrátu letiště očekával i velitel vzbouřenců, kteří ho hájili. Major Jásir Abdul Rahím, řekl AP, že jeho síly mohou ztratit základnu kvůli intenzivním ruským náletům: „Bojujeme na třech frontách“. Jeho síly totiž bojují nejen s Kurdy, ale i s vládními vojsky a navíc i s Islámským státem. Obvinil YPG, že chce ovládnout vesnice obývané Araby. Kurdové obsadili dvě - Dajr Džamal a Mar´anaz.

O tvrdých bojích se zmiňoval i opoziční aktivista Ahmad Ahmad, který viděl, jak letiště i jeho okolí bombardovaly ruské letouny.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Lokalita u Afrinu není spojena s dalšími územími pod kontrolou YPG. Milice YPG k ní chtěly postoupit od Hasaky, ale bránili jim v tom Turci. [celá zpráva]

Syrské vládní síly byly nuceny letiště u silnice z Halabu do Turecka opustit v srpnu 2013. V té době bylo už rok obklíčené. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám