Hlavní obsah

Ruský letoun zase narušil náš vzdušný prostor, stěžuje si Turecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko si předvolalo ruského velvyslance kvůli dalšímu narušení tureckého vzdušného prostoru ruským letectvem. Rusko ale tvrzení o narušení prostoru odmítlo. Mezi oběma zeměmi panuje napětí kvůli listopadovému sestřelení ruského letounu u syrské hranice.

Foto: Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Su-34 při náletu na Sýrii

Článek

K narušení došlo podle turecké strany v pátek. Letadlo mělo být v tureckém vzdušném prostoru 20 až 25 sekund, a to nad územím provincie Gaziantep u hranic se Sýrií. Dotyčný ruský stroj byl bojový letoun Su-34. Turecké ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že posádka ruského letounu byla varována rusky i anglicky, než stroj vlétl do vzdušného prostoru Turecka.

„Letoun Su-34 letectva Ruské federace narušil včera v 11:46 místního času turecký vzdušný prostor,“ oznámila turecká diplomacie. Dodala, že byl na ministerstvo předvolán ruský velvyslanec v Turecku, aby mu byl přednesen „důrazný protest a odsouzení“.

Ruská obrana to ale odmítla. „Je to propaganda bez důkazů,” řekl agentuře Interfax mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Rusové podle Ankary eskalují napětí. Turecko varovalo, že Moskva případně ponese „strašlivé” následky. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následně oznámil záměr sejít s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Erdogan podotkl, že o setkání žádal už opakovaně, ale neúspěšně.

Sankce za sestřelený suchoj

Mezi Tureckem a Ruskem panuje napětí od listopadového sestřelení ruského bojového stroje Su-24. Dvoučlenná ruská posádka se tehdy sice katapultovala, ale pilota ještě na padáku nad zemí rozstříleli syrští povstalci. Navigátora se podařilo zachránit speciální jednotce složené z vojáků Ruska, Sýrie a libanonského hnutí Hizballáh.

Turci se bránili, že ruský stroj varovali, že vstupuje do jejich vzdušného prostoru, ale posádka suchoje nereagovala. Ankara si už před tím stěžovala Rusku, že jeho letadla útočící od konce září v Sýrii opakovaně vstupují do tureckého prostoru.

Rusko označilo sestřelení za válečný zločin. Na Turecko kvůli incidentu uvalilo ekonomické sankce.

Reklama

Související články

Turecký prezident lituje sestřelu suchoje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal v sobotu poprvé najevo lítost nad úterním sestřelením ruského bombardéru, které vyhrotilo vzájemné vztahy obou zemí....

Výběr článků

Načítám