Hlavní obsah

Je to bodnutí do zad Ruska, sestřelení letounu bude mít vážné následky, řekl Putin

– Moskva • Aktualizováno

Sestřelení ruského vojenského stroje Su-24 nad syrsko-tureckou hranicí je bodnutím do zad Ruska, za nímž stojí komplici teroristů, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že bude mít úterní incident vážné následky ve vztazích Ruska s Tureckem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry padajícího sestřeleného Su-24Video: Reuters

 
Článek

„Dnešní (úterní) ztráta je spojena s bodnutím do našich zad, za nímž stojí komplici teroristů. To, co se dnes stalo, nemohu charakterizovat jinak,” míní ruský prezident.

Putin zároveň zdůraznil, že ruský stroj Turecko nijak neohrožoval.

„Je to každopádně tak, že naši piloti ani náš stroj nepředstavovali ohrožení pro Tureckou republiku. O tom nemůže být pochyb. Účastnili se operace proti Islámskému státu,“ řekl Putin během jednání s jordánským králem Abdulláhem II.

Ankara se cítí být v právu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu po incidentu prohlásil, že jeho země chránila svůj vzdušný prostor a nehodlá trpět porušování mezinárodního práva.

„Chceme dát mezinárodnímu společenství jasně najevo, že pokud se ocitnou v ohrožení naši občané nebo naše hranice, jsme ochotni přinést jakoukoliv oběť. A sestřelení letadla, které narušilo turecký vzdušný prostor, musí být viděno v tomto kontextu,“ prohlásil podle deníku The Guardian Davutoglu.

„Nehodláme se smířit s narušováním suverenity jakékoliv země, svět naopak musí pochopit, že je naše mezinárodní právo a národní povinnost přijmout příslušná opatření, proti komukoli, kdo přes mnoho varování naruší naše hranice ve vzduchu či na Zemi,“ dodal turecký ministerský předseda.

Americký prezident Barack Obama po jednání se svým francouzským protějškem prohlásil, že má „Turecko právo bránit svůj vzdušný prostor“ a vyslovil naději, že bude Moskva s Ankarou komunikovat na takové úrovni, aby dalším podobným incidentům do budoucna předeša.

Atašé na koberečku

Rusové už si kvůli sestřelení svého stroje předvolali tureckého vojenského přidělence, který by měl podat vysvětlení na ruském ministerstvu obrany, napsala agentura TASS.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

„Rozumím tomu, že má každá země své regionální zájmy, a vždycky jsme to respektovali, ale nikdy nebudeme tolerovat zločiny jako ten dnešní. Doufám, že mezinárodní komunita najde sílu, aby čelila tomuto společnému nepříteli – terorismu,“ dodal ruský prezident.

Foto: Reuters

Hořící ruský Suchoj Su-24

Ankara svolala schůzku NATO

Suchoj ruského letectva byl sestřelen raketou vzduch–vzduch odpálenou z tureckého stroje F-16. A zatímco Ankara trvá na tom, že ruské letadlo narušilo turecký vzdušný prostor, Moskva to popírá a tvrdí, že má pro to důkazy. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vrtulníky pátrají po sestřeleném Su-24Video: Reuters

Incidentem se bude zabývat také Severoatlantická aliance, které je Turecko členem. Ještě během úterý by se měla na žádost Turecka mimořádně sejít Severoatlantická rada, tedy nejvyšší orgán NATO. [celá zpráva]

Severoatlantická aliance už vydala prohlášení, že situaci „bedlivě sleduje“ a, že se v 17 hodin v Bruselu uskuteční „informační schůzka“ ambasadorů.

Proč schůzka NATO, diví se Putin

Vladimir Putin dále prohlásil, že rozhodnutí Turecka svolat po incidentu jednání NATO budí dojmem, jako by se Ankara snažila přimět Alianci, aby sloužila teroristům.

„Zdá se, jako bychom letoun sestřelili my, a ne naopak. Přirozeně důkladně prověříme, co se stalo, a dnešní tragická událost bude mít vážné důsledky na turecko-ruské vztahy. Nemám tušení, komu bylo to, se dnes stalo, ku prospěchu. Nám ale rozhodně ne,“ dodal ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám