Hlavní obsah

Bosch čelí v USA žalobám kvůli emisnímu skandálu VW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Německý dodavatel automobilových součástek Robert Bosch čelí ve Spojených státech žalobám kvůli údajnému podílu na skandálu s manipulací výsledků měření emisí v automobilce Volkswagen. Informovala o tom agentura Reuters. Nejnovější z těchto žalob viní firmu Robert Bosch z konspirace s Volkswagenem při obcházení emisních norem u minimálně 11 milionů naftových automobilů po celém světě.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Článek

"Podvodný systém Volkswagenu podporovala společnost Bosch, která vytvořila software (používaný k manipulaci měření emisí)," tvrdí žaloba, kterou podal k soudu v Detroitu jeden majitel naftového automobilu z New Yorku. Podobným žalobám prý čelí Bosch i v několika dalších amerických městech.

Zdroje agentury Reuters už v listopadu uvedly, že americké úřady vyšetřují, jakou roli sehrál Bosch při manipulaci testů emisí u naftových aut z koncernu Volkswagen. Společnost Bosch vyráběla klíčové součástky naftových motorů, které manipulaci s testy umožňovaly. Firma je největším dodavatelem automobilových součástek na světě.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v září obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagen pak přiznal, že v celém světě software instaloval do zhruba 11 milionů aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české součásti Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej volkswagenů v USA prudce klesá

Poprvé od vypuknutí skandálu s emisemi u naftových motorů zaznamenala automobilka Volkswagen výrazný propad odbytu ve Spojených státech. Prodej aut značky VW...

Výběr článků

Načítám