Hlavní obsah

USA omylem zabily amerického a italského rukojmího, Obama se omluvil

– Washington • Aktualizováno

Americké protiteroristické síly na afghánsko-pákistánském pomezí nedopatřením zabily amerického a italského rukojmího. Ve čtvrtek to přiznal prezident USA Barack Obama.

Foto: SITE/As-Sahab Media released by SITE Intelligence Group/Handout, Reuters

Americký rukojmí Warren Weinstein

Článek

„Jako prezident a vrchní velitel ozbrojených sil přijímám plnou odpovědnost. Hluboce lituji toho, co se stalo, a hluboce se omlouvám,“ prohlásil na mimořádné tiskové konferenci Obama.

Američana Warrena Weinsteina a Itala Giovanniho Lo Porta podle Washingtonu zadržovali radikálové z odnože Al-Káidy. Američan byl vězněn od roku 2011, Itala extremisté zajali o rok později.

Oba humanitární pracovníci byli zabiti při dvou lednových útocích bezpilotních letounů CIA, přiznal Bílý dům, podle něhož útoky cílily na základnu radikálů, o níž se nevědělo, že ukrývá také zajatce. „Je to kruté,” poznamenal prezident.

Výsledky vyšetřování zveřejníme, slibuje

Obama uvedl, že o den dříve hovořil telefonicky s Weinsteinovou ženou a s italským premiérem Matteem Renzim. „Vím, že jejich bolest nic neulehčí,“ řekl na adresu rodin obětí. Prezident dodal, že se rozhodl informace odtajnit, protože si příbuzní „zaslouží znát pravdu“.

Obama nařídil záležitost přezkoumat a výsledky vyšetřování chce předložit. Současně řekl, že americké síly jednaly podle právního rámce, který vymezuje jejich protiteroristické akce v regionu.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator MQ-1B

Foto: Larry Downing, Reuters

Mučení prováděla CIA.

Při útocích zahynuli ještě dva další američtí občané, kteří působili v řadách vzbouřenců. Ani jejich přítomnost Američané podle AP nepředpokládali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám