Hlavní obsah

Jak přijeli, tak odjedou. Norsko pošle migranty zpět do Ruska na kole

Tisíce migrantů, kteří loni přijeli do Norska na jízdním kole, se budou muset vrátit do Ruska stejným způsobem. Informoval o tom zpravodajský server The Local.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánští uprchlíci jedou na kole přes Rusko do NorskaVideo: Reuters

 
Článek

Norské policejní ředitelství oznámilo, že vypovězení migranti budou muset absolvovat cestu zpět do Ruska na kole. Požádalo už policisty ze stanic v okolí přechodu Storskog, aby se pokusili získat co nejvíce kol, které za hranicí loni našli, a uvedli je do pojízdného stavu.

„Chápu, že to zní trošku divně,” uvedl mluvčí ředitelství Jan Erik Thomassen. Tomu, aby museli migranti přejet hranici opět na kole, se chtěli norští policisté podle něj vyhnout. Kvůli neochotě ruské strany spolupracovat ale prý nezbyla jiná možnost.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice uprchlíků zdolává hraniční přechod Storskog na kole.

Přechod není otevřen pro chodce

Migranti se v loňském roce pokoušeli dostat do Norska nejen takzvanou balkánskou stezkou, která vede přes Turecko, Řecko, západní Balkán, Rakousko a Německo, ale i „arktickou stezkou”. Z Ruska do Norska nejčastěji přecházeli přes hraniční přechod Storskog, který však není otevřen pro chodce. Migranti si proto pro překonání hranice pořizovali jízdní kola. Tímto způsobem se do Norska dostalo asi 5500 uprchlíků. [celá zpráva]

Oslo už dříve uvedlo, že bude některé Syřany, kteří do Norska přicházejí přes Rusko, posílat zpět, neboť se údajně většinou jedná o lidi, kteří delší dobu žili v Rusku a mají povolení tam zůstat. Nejedná se tak prý o uprchlíky. Získat ruská víza není pro Syřany problém a na severu se obešli i bez služeb převaděčů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Norsko sice není členskou zemí Evropské unie, ale je součástí schengenského prostoru volného cestování. Skandinávská země loni přijala skoro 33 000 žadatelů o azyl. Většina z nich přicestovala přes sousední Švédsko. Na počátku ledna Oslo oznámilo, že asi 5000 běženců vrátí také do členských zemí Evropské unie.

Výběr článků

Načítám