Hlavní obsah

Stažením ze země mise nekončí, NATO chce financovat afghánskou armádu

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen chce, aby mezinárodní společenství zajistilo po odchodu spojeneckých vojáků z Afghánistánu, financování afghánské armády a dalších ozbrojených složek. Jen tak lze podle něj zajistit, aby se země znovu nestala útočištěm teroristů. Rasmussen připomněl, že financování armády vyjde levněji než udržování jednotek NATO.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Generální tajemník Anders Fogh Rasmussen

Článek

Rasmussen to řekl  v neděli v Chicagu před zahájením summitu NATO, který se má zabývat právě situací v Afghánistánu. Spojenci ani přes Rusmussenova slova nechtějí stahování vojsk uspěchat.

Hostitel jednání, americký prezident Barack Obama, se má během schůzky setkat s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím, setkání s pákistánským prezidentem Alím Ásifem Zardárím ale plánováno není. Jedním z hlavních diskutovaných problémů je přitom obnovení tranzitních cest pro americkou armádu přes pákistánské území.

Pákistán chce za průjezd přes území tvrdě platit

Islámábád tyto trasy uzavřel loni v listopadu po incidentu, při němž americké letectvo omylem usmrtilo 24 pákistánských vojáků. Američtí činitelé podle agentury AFP doufali, že obnovení tranzitních cest bude dohodnuto co nejdřív, možná už během nynějšího summitu NATO.

Činitelé Pentagonu však uvedli, že Pákistán si klade neúměrné finanční požadavky - tranzit amerických vojáků a vojenského materiálu přes Pákistán má údajně stát třicetkrát víc než před loňským listopadem. Takový požadavek je pro USA nepřijatelný.

Napětí ve vztazích s Pákistánem potvrdilo i odvolání plánované schůzky prezidenta Zardárího s Rasmussenem. Schůzka se měla uskutečnit v sobotu, ale byla zrušena. Oficiálním důvodem byl pozdní příjezd pákistánského prezidenta do USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám