Hlavní obsah

Jak nezkazit prémiové hovězí maso a připravit parádní steak

Novinky, Jakub Kynčl

Muž nemusí nutně umět uvařit hovězí oháňku jako kuchař Emanuele Ridi, stvořit geniální bramborovou kaši jako Zdeněk Pohlreich či připravit zběsilou Babicovu „ratatuli”. Ale grilování kvalitního hovězího steaku je něčím, oč by se měl umět postarat. Jenže ani špičkové maso není zárukou kvalitního výsledku. Proto jsme oslovili odborníka a požádali ho o několik rad.

Příprava steaků v podání kuchaře Martina HniličkyVideo: Novinky

 
Článek

Martin Hnilička z restaurace George Prime Steak, která v Praze otevřela své brány v druhé polovině loňského roku, je velkým znalcem a milovníkem masa. Proto také servíruje hovězí maso ze své kuchyně hrdě - ví, co hostům nabízí. Maso v restauraci pochází z amerického Arkansasu a pyšní se označení USDA Prime, které nese jen úplný zlomek vyprodukovaného hovězího ve Státech. Dobytek je krmený pouze kukuřicí a nejsou do něj aplikovány žádné hormony.

„Dobrá surovina je základ úspěchu, proto si maso na steak vybírejte pečlivě a nešetřete na něm,” doporučuje Hnilička.

Jak správně připravit vysoký roštěnec (rib-eye steak) a svíčkovou (fillet mignon) - to bylo ústředním tématem názorné ukázky, kterou pro Novinky Martin Hnilička ve své kuchyni předvedl. A jak správně tušíte, příprava masa nezačíná až na samotné pánvi či grilu, důležité jsou i kroky předtím.

Na grilovací koření zapomeňte

„Je ideální si vyndat maso z ledničky tak 30 minut před přípravou, aby zteplalo a dostalo se na pokojovou teplotu. Maso tak nedostane tzv. šok, kvůli kterému se pak nestačí propékat. Nebojte se ukrojit si větší kus masa, nevyschne vám tak rychle a zůstane šťavnatý. Maso jen lehce zakápněte olivovým olejem, posolte mořskou solí a lehce vpracujte do masa. Solíme ideálně ze všech stran, aby byla chuť rovnoměrná. Na maso opravdu stačí jen kvalitní olej a mořská sůl - je škoda používat jakékoliv grilovací koření. V létě na grilu můžete maximálně využít čerstvé bylinky,” popsal Hnilička.

„Pokud maso připravujeme na pánvi, tak ji nejdříve opravdu hodně rozpálíme a teprve pak vkládáme maso. Používáme těžkou a silnou pánev. Počkáme, až se nám maso tzv. oddělí od pánve a teprve poté jej zhruba po dvou minutách otočíme na druhou stranu a opět necháme klidně ležet. Poté maso přendáme na tácek a posléze jej doděláme v troubě. Záleží, jak má kdo steak rád, ale na střední propečenost by mělo stačit nechat steak v troubě při teplotě 180 až 190 stupňů Celsia zhruba na čtyři minuty, poté jej vyndáme z trouby,” uvedl Hnilička.

Na závěr je podle kuchaře vhodné nechat maso chvíli odpočívat. A vhodná příloha? Pokud nějakou doopravdy potřebujete, tak je vhodná pečená brambora a lehký zeleninový salát. Další rady a podrobnou přípravu najdete v našem videu.

Anketa

Kdo se u vás doma stará o grilování hovězího masa?
muž
56,8 %
žena
9,8 %
hovězí maso negrilujeme
33,4 %
Celkem hlasovalo 2474 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám