Hlavní obsah

Neubytuješ Rusy? Pokuta. Inspekci politika nezajímá

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Pokutu ve výši 50 tisíc korun vyměřila Česká obchodní inspekce (ČOI) provozovateli ostravského hotelu Brioni, který letos na jaře v reakci na dění na Ukrajině odmítl ubytovat občany Ruské federace. ČOI o pokutě informovala ve středu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Majitel hotelu Brioni odmítá poskytovat služby občanům Ruské federace.

Článek

Leták, který informoval o zákazu vstupu občanům Ruské federace, vyvěsil provozovatel hotelu kvůli anexi Krymu v druhé polovině března. Učinil tak poté, co z hotelu odcestovalo 49 ruských sportovců.

„Nenapadlo mne nic rozumnějšího, jak jinak upozornit na to, že se na Ukrajině děje něco, co by se dít nemělo,“ řekl tehdy Právu provozovatel Tomáš Krčmář. Poté, co se na něj snesla vlna kritiky na sociálních sítích, svůj postoj zmírnil a prohlásil, že ubytuje ruské občany, kteří písemně odsoudí anexi Krymu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Aleš Honus, Právo

Oznámení pro hosty

Podle mluvčího ČOI Jiřího Fröhlicha jde ale v každém případě o diskriminaci jen na základě státní příslušnosti, což je protizákonné. „Není možné zákazníkům jedné národnosti dávat podepisovat nesouhlas s okupací Krymu a jiným zákazníkům ho nedávat. Jde o diskriminační jednání,“ řekl mluvčí s tím, že provozovatel se proti rozhodnutí o pokutě odvolal, ale neuspěl.

Letos nejvyšší pokuta

Právu přitom hoteliér letos na jaře řekl, že si je vědom zřejmé nezákonnosti svého jednání. „Ano, je to diskriminace, a ať mě klidně dají k soudu. Rád tam půjdu a rád upozorním na to, co se děje, aby se lidé zamysleli,“ řekl.

Při letních kontrolách, zaměřených na koupaliště, památky, muzea, restaurace či stánky s občerstvením, rozdala letos Česká obchodní inspekce celkem přes 464 pokut v hodnotě přes 1,2 miliónu. Ostravský hoteliér přitom dostal pokutu v nejvyšší hodnotě.

Nejčastějšími prohřešky, které inspektoři objevili, bylo porušení zásad poctivosti prodeje a neseznámení zákazníka s cenou. Kontrol bylo přes 1300.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám