Hlavní obsah

Krávy ve Švédsku chodí do myčky, mají pak lepší mléko

– Stockholm
Novinky, Dagmar Plecháčová

Pod žluté kartáče podobné těm, které najdeme v automyčce, si s velkou oblibou stoupají krávy ve Švédsku. Zvířata jsou prý šťastnější, čistší, zdravější, zvyšuje se jejich produkce mléka a zlepšuje krevní oběh. To je pro mnoho farmářů dost důvodů k pořízení přístroje, se kterým přišla švédská firma DeLaval.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotní stav krav se po použití přístroje podle vědců opravdu zlepšil.

Článek

O myčku krav je ve Švédsku velký zájem, firma dosud prodala 30 tisíc přístrojů a v nejbližší době se ji chystá uvést i na britský trh.

Foto: Profimedia.cz

Myčka se má v nejbližší době objevit i na britském trhu.

Podle společnosti DeLaval by krávy měly po použití jejich výrobku produkovat přibližně o 3,5 procenta více mléka. Kartáč se otáčí ve všech směrech a příjemně tak masíruje jejich těla.

„Štětiny mají správnou délku a tvrdost pro stimulaci krevního oběhu, zároveň krávu udržují v čistotě a duševní pohodě. Mezi chovateli skotu je přístroj velice oblíbený,“ dodal mluvčí společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Zvířata si masáž kartáčem evidentně užívají.

Studie amerických vědců potvrdily, že se zdravotní stav krav po použití myčky opravdu zlepšil. Kromě správně fungujícího krevního oběhu se o 34 procent snížilo riziko mastitidy (zánětu vemene).

Foto: Profimedia.cz

Produkce mléka je má zvýšit přibližně o 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám