Hlavní obsah

Když OKD přestane vyplácet mzdy, převezme to stát. A přihodíme 8000 měsíčně, navrhuje Mládek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V případě, že by důlní společnost OKD nebyla schopná vyplácet svým zaměstnancům mzdy a odstupné, udělal by to za ni podle zákona stát. Ve čtvrtek to po jednání s odbory uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Odstupné by bylo za tři měsíce podle zákona, a ne podle kolektivní smlouvy, která počítá s částkou za jeden rok. Podle Mládka peníze OKD dojdou v červnu.

„V případě, že firma nebude schopna dostát svým závazkům, máme zákonný mechanismus, který umožní úřadům práce proplácet nevyplacené mzdy, dokonce i odstupné. Zatím to vypadá na odstupné podle zákona, což jsou v principu tři měsíce. Je otázkou, co bude s tím odstupným, které je pouze vyjednáno v kolektivní smlouvě, pokud firma nemá peníze,” uvedl Mládek.

Vláda také plánuje, že by propuštění horníci z OKD dostávali měsíčně příspěvek 8000 korun. Ostatní zaměstnanci by dostávali 7000. Příspěvek by se vyplácel maximálně tři roky, záleželo by na odpracovaných letech. Podle hrubých odhadů se tak jedná řádově o miliardy korun ze státního rozpočtu.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Těžební firma podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Provoz zatím dál pokračuje. O případné insolvenci rozhodne soud.

Reklama

Související články

Sobotka: Klíčové je udržet OKD v provozu

Prioritou vlády je, aby se OKD dokázalo udržet v příštích měsících v provozu. Po mimořádném jednání předsednictva kabinetu to ve středu ráno prohlásil premiér...

Výběr článků

Načítám