Hlavní obsah

Zeman s Klausem tvoří mocenskou skupinu, tvrdí Schwarzenberg

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg v neděli v Olomouci uvedl, že jeho protikandidát Miloš Zeman vytvořil mocenskou skupinu s prezidentem Václavem Klausem. Oběma jde prý pouze o udržení moci. Podle Schwarzenberga jde o podvod na voličích. Zemanův volební tým jeho slova odmítl.

Karel Schwarzenberg o spojení Miloše Zemana s Václavem KlausemVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Schwarzenberg reagoval na dění kolem jeho výroků týkajících se poválečné historie a tzv. Benešových dekretů. Jeho citáty prý byly zmanipulovány.

"V těchto dnech se projevil velký podvod na českých voličích. Dlouhá léta nám Václav Klaus a Miloš Zeman tvrdili, jak spolu svádí nepřekonatelný boj pravice s levicí. Teď se jasně projevuje, že o to vůbec nejde. Neboť Václav Klaus a Miloš Zeman tvoří jednu mocenskou skupinu, která spolu drží léta pohromadě," uvedl Schwarzenberg, podle něhož spojuje Zemana s Klausem společný zájem, který se projevil již v době opoziční smlouvy.

Jde jen a jen o moc, které jsou schopni podřídit cokoliv
Karel Schwarzenberg o údajném spojenectví Václava Klause a Miloše Zemana

Součástí paktu je i nedávná prezidentská amnestie, dodal Schwarzenberg, podle něj se jasně v minulosti ukázalo, že "apel na nejnižší instinkty má tragické následky".

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci v Olomouci

"Prohlášení Václava Klause a Miloše Zemana jsou přitom v naprostém rozporu s jejich konkrétními výroky a postoji předešlých let. To jen dokazuje, že jim jde jen a jen o moc, které jsou schopni podřídit cokoliv," uvedl Schwarzenberg, podle něhož byly jeho výroky vytrženy z kontextu a překrouceny. Poválečné uspořádání prý nijak nezpochybňuje a prezidentovi znovu doporučil, aby si jeho vyjádření poslechl.

Zemanův tým se proti Schwarzenbergovým výrokům ohradil. "Důrazně odmítáme dnešní slova Karla Schwarzenberga, kdy označil současného prezidenta ČR Václava Klause a prezidentského kandidáta Miloše Zemana za " jednu mocenskou skupinu" a jejich chování za "podvod na voličích."

Podle nich jde o poměrně troufalý výrok od člověka, který je úzce spjat se současným ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který je jeho místopředsedou v politické straně TOP 09, a který v podstatě celé jednání pana Schwarzenberga, za zády s podnikateli Bakalou a Hávou, řídí.

Tým odmítl i výrok, že je spojen s amnestií, prý ji Zeman odmítl mezi prvními.

Spor o dekrety

Polemika o dekretech prezidenta republiky se vede od čtvrteční debaty, kterou oba kandidáti vedli v České televizi. Schwarzenberg uvedl, že tzv. Benešovy dekrety jsou již dvacet let neplatné, a z dnešního pohledu by tehdejší vláda i prezident Edvard Beneš patrně skončili před tribunálem v Haagu.

„Vždy jsem říkal, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Beneše ocitla v Haagu,“ uvedl Schwarzenberg. [celá zpráva]

Václav Klaus o výrocích Karla SchwarzenbergaVideo: Prima FTV

Tento názor odmítl Miloš Zeman s tím, že jeho sok "mluví jako sudeťák", neboť prý označuje druhého československého prezidenta za válečného zločince. [celá zpráva]

Podporovatelé prezidentských kandidátů

Významné osobnosti vyjádřily podporu prezidentským kandidátům. Podívejte se, kdo koho podporuje: 

Prezident Klaus v neděli uvedl, že výroky na téma dekretů nemůže Schwarzenbergovi nikdy prominout a cítí je jako pohrdání dějinami. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zeman: Klausova názoru si vážím

Prezidentský kandidát Miloš Zeman souhlasí se současnou hlavou státu Václavem Klausem, že by na Hradě měl usednout člověk, který v ČR strávil svůj život....

Výběr článků

Načítám