Hlavní obsah

Odůvodnění milosti Zemanem je nepřijatelné, řekl šéf Unie státních zástupců

• Aktualizováno

Odůvodnění milosti, kterou prezident Miloš Zeman udělil šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, je v právním státě nepřijatelné. ČTK to v úterý sdělil prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Foto: Repro foto ČT

Šéf Unie státních zástupců Jan Lata

Článek

Zdůraznil, že hlava státu zejména nemůže zpochybňovat soudní moc tím, že jí bez jakékoliv podrobnější argumentace podsouvá postranní motivy z hlediska úvah o trestu.

„Udělená milost se dá interpretovat i tak, že lidé z okolí prezidenta Miloše Zemana jsou jednoduše beztrestní,“ podotkl Lata.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky resort neobdržel žádnou žádost o milost, která by byla podána v Balákův prospěch. „Ministerstvo nebylo do tohoto rozhodnutí žádným způsobem zapojeno,” řekl Novinkám Řepka.

Milošova mafie, plivnutí do ksichtu, totální šmejd, komentují politici Zemanovu milost

Domácí

Ústavní právník Marek Antoš uvedl, že milost prezidenta v tomto případě nevyžadovala kontrasignaci premiéra ani dalšího člena vlády, jelikož věc byla pravomocně skončena. „Je tam pravomocný rozsudek,“ upřesnil Antoš pro Novinky.

V takovém případě se milost uděluje podle článku 62, kdy prezident odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem a zahlazuje odsouzení.

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského Zeman udělením milosti Balákovi podryl důvěru v justici. Rychetský to řekl Deníku N.

Pohledem Thomase Kulidakise: Feudální přežitky prezidenta Zemana a omilostněný hajný

Komentáře

„S ohledem na mou funkci předsedy je dost obtížné se k tomu vyjádřit. Udělení milosti v daném případě, kdy byl pan Balák odsouzen pravomocně, by mělo být ze strany prezidenta podložené vážnými důvody,” uvedl Rychetský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Tím vysvětlením prezident výrazným způsobem zpochybňuje nestrannost a nezávislost naší justice, která se tímto nezabývá, když rozhoduje o vině a trestu. Odsouzení se vztahuje k míře provinění a posouzení společenské škodlivosti jednání. V tomto případě šlo o zneužití pravomoci a značnou škodu,” dodal Rychetský.

Odvolací senát Balákovi minulý čtvrtek pravomocně potvrdil tříletý trest vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava.

Muž dostal i peněžitý trest 1,8 milionu korun a čtyřletý zákaz činnosti. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v dnešní tiskové zprávě napsal, že o udělení milosti rozhodl Zeman v sobotu, tedy dva dny po rozhodnutí soudu.

Zeman si omilostnil šéfa lánské obory odsouzeného na tři roky

Domácí

„Prezident republiky při rozhodování o milosti vzal jednak v úvahu, že omilostněný byl dosud bezúhonný, je prezidentu republiky znám jako mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec, zároveň však, po seznámení se s rozsudkem prvoinstančního soudu, který byl potvrzen odvolacím soudem, dospěl k závěru, že pro přísné odsouzení nebyla zřejmě rozhodná povahu činu, ale i to, kde odsouzený pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná,“ sdělil Ovčáček.

Státní zástupce Jiří Pražák u soudu uvedl, že při odhalování trestné činnosti působilo problémy, že Balák působil v příspěvkové organizaci Kanceláře prezidenta republiky. Obstarávání důkazů bylo podle Pražáka těžší.

Anketa

Jsou pro vás argumenty, kterými Hrad odůvodnil prezidentskou milost pro šéfa lánské lesní správy, dostatečně pádné?
Ano
10,6 %
Ne
89,4 %
Celkem hlasovalo 19179 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám