Hlavní obsah

Milošova mafie, plivnutí do ksichtu, totální šmejd, komentují politici Zemanovu milost

Praha
Aktualizováno

Vesměs se znechucením reagují čeští politici na omilostnění šéfa lánské obory Miloše Baláka. Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana označují za vstup do historie hanby nebo „flusnutí do ksichtu“ policistům, soudcům a státním zástupcům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Jsem překvapen rozhodnutím pana prezidenta. Obávám se, vzhledem ke všem okolnostem tohoto případu, že tento krok nepřispívá k důvěře občanů v právní systém naší země,“ napsal Novinkám šéf vlády Petr Fiala (ODS).

Šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) milost označil za ukázku protekcionismu a selektivního přístupu. „Zarážející je i rychlost, s jakou byla milost udělena,“ uvedl.

Pohledem Thomase Kulidakise: Feudální přežitky prezidenta Zemana a omilostněný hajný

Komentáře

„Chceme se mi zvracet,“ reagoval lapidárně šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil zase prezidenta za arogantního císaře. „Pokud si někdo myslel, že Miloš Zeman se začíná chovat rozumně, když odsoudil ruský vpád na Ukrajinu, tak dnešní milost pro pravomocně odsouzeného šéfa Lesní správy Lány Baláka ho tvrdě vyvedla z omylu,“ napsal na sociální síť.

Senátorka ODS Miroslava Němcová označila udělení milosti za spojenectví lumpů a mafie. „Spravedlnost dostala těžce na frak. Další v řadě čekatelů je Babiš. Proto se v klidu fotí se zajíčky. Spojenectví lumpů a mafie,“ napsala na sociální síť s narážkou na stíhání expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše.

Podle piráta Jakuba Michálka Zeman totálně selhal. „Kradlo se přímo v areálu Lán! Problém není v institutu milosti, ale že je prezident totální šmejd,“ napsal na sociální síť.

Poslanec Andrej Babiš (ANO) označil milost pro Baláka za velmi nešťastné rozhodnutí, které „se nebude líbit ani lidem“. Nevrhá podle něj dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá důvěru ve spravedlnost.

„Vnímám to negativně. Milost jako taková by měla být výjimečná. Každý prezident by měl rozhodovat v kontextu celospolečenském. Není to pozitivní vůči lidem,“ komentoval rozhodnutí také poslanec ANO Radek Vondráček.

Rozhodnutí zkritizoval i exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09) „Prezident republiky, který veřejně poplival obecné principy spravedlnosti a zneužil svou výjimečnou pravomoc, vstoupil navždy do historie hanby. Zeman se de facto přihlásil ke spolupachatelství zlodějen v KPR,“ uvedl.

Zeman si omilostnil šéfa lánské obory odsouzeného na tři roky

Domácí

„Aneb když jsi z Milošovy mafie, české zákony pro tebe neplatí...,“ poznamenal europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

„To je flusnutí do ksichtu všem policistům, soudcům, státním zástupcům, whisteblowerům a úplně všem poctivým a pracovitým lidem,“ napsal pražský zastupitel Jan Čižinský.

Prezident Zeman udělil v úterý milost šéfovi Lesní správy Lány Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

Zohlednil jeho bezúhonnost i pracovitost. Hrad to komentoval tak, že pro odsouzení Baláka prý nebyla zřejmě rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje.

Odůvodnění milosti Zemanem je nepřijatelné, řekl šéf Unie státních zástupců

Domácí

Balák byl minulý týden s konečnou platností odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava.

Zaplatit by také měl podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul.

Anketa

Jsou pro vás argumenty, kterými Hrad odůvodnil prezidentskou milost pro šéfa lánské lesní správy, dostatečně pádné?
Ano
10,6 %
Ne
89,4 %
Celkem hlasovalo 19179 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám