Hlavní obsah

ANO ztrácí členy, Okamura hlásí nárůst

Právo, dan, rsk, tin

Zatímco tradiční politické strany – komunisté a lidovci – přišly od loňského roku opětovně o tisíce členů, ostatním partajím počty straníků lehce rostou nebo stagnují. Existují ale dvě výjimky. Vládní ANO a SPD Tomia Okamury.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) v kampani používá červenou kšiltovku s nápisem "Silné Česko".

Článek

Babišovci přišli o více než desetinu straníků, a to hlavně proto, že zrušili kvůli korupčnímu skandálu brněnskou organizaci. Ještě loni mělo ANO 3271 členů, letos to bylo o čtyři stovky méně.

Naším cílem není, aby počty členů byly co nejvyšší
Jan Richter (ANO)

Po zrušení brněnské organizace má ANO 2861 členů, přičemž v Brně bylo 215 členů.

„Naším cílem není, aby počty členů byly co nejvyšší, a proto se také už delší dobu nezaměřujeme na zakládání nových organizací. V minulém roce jsme naopak rušili kromě brněnské organizace třeba i kladenskou organizaci nebo místní organizaci na Praze 7,“ sdělil Právu manažer ANO Jan Richter.

Nejpočetnější stále komunisté

Naproti tomu okamurovcům straníci raketově přibývají, podle mluvčí SPD Barbory Zeťové jich je dnes 6459, tedy za rok o více než dva tisíce členů – loni Okamurova formace měla 4453 členů.

Šéfem jihomoravské ANO by mohl být Wenzl. Nové vedení bude znovu stavět brněnskou buňku

Domácí

Přitom na členství v SPD musí příznivci dva roky čekat a ještě je musí schválit předsednictvo. Nejpočetnější stranou zůstává KSČM, která měla v lednu 31 456 členů. Komunisté jsou ale zároveň partají, která dlouhodobě nejvíce přichází o své příslušníky. „Pokles je asi 2500 členů proti loňsku,“ řekl Právu místopředseda strany Petr Šimůnek.

Také druhá, co do počtu členů, nejsilnější strana – KDUČSL – každoročně ztrácí tisíce členů. Loni se pokles zbrzdil a lidovci přišli „jen“ o 1001 členů. V roce 2019 jich měli 22 707 a letos 21 706. Podle mluvčí KDU-ČSL Kateřiny Procházkové je za poklesem straníků hlavně vysoký věk.

„V roce 2019 zemřelo celkem 533 členů. Nejvíce lidí ubylo v Jihomoravském kraji, a to 291 členů, z toho 139 členů bohužel zemřelo,“ řekla Právu. Dodala, že ale přicházejí noví stranicí, např. v Moravskoslezském kraji vstoupilo loni k lidovcům 62 nových členů.

Poslanci KSČM, ODS a ANO chtějí přestoupit do Senátu

Volby do Senátu

Zatím třetí nejpočetnější stranou byla ČSSD, která měla loni v dubnu 15 624 členů, ale dlouhodobě zažívá úprk straníků. V roce 2018 měla 19 tisíc a před čtyřmi lety 21 356 straníků. Nejnovější data o počtu členů zatím ČSSD nezveřejnila. ODS se dlouhodobě drží okolo 13 až 14 tisíc členů. Podle mluvčího Václava Smolky měli na začátku roku 13 600 příslušníků, což je proti loňskému roku úbytek o několik stovek.

TOP 09 a STAN od loňského roku své členské základny naopak posílily. Hnutí Starostů a nezávislých mělo loni v červnu 1394 členů, letos jich má už 1653. Mluvčí STAN Tomáš Pergl Právu řekl, že nejvýraznější nárůst přihlášek přišel v listopadu 2019, kdy spustili intenzivní náborovou kampaň.

Získávat nové straníky se daří i TOP 09. Loni zaznamenala propad zhruba o 350 členů. Ale letos už přijala 144 nových členů a má dalších 117 zájemců o členství.

Výběr článků

Načítám