Hlavní obsah

Poslanci proberou s muslimy islám

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou teroristické útoky ve jménu islámu jen činy pomýlených jedinců, nebo nám prastaré náboženství ukazuje svou pravou tvář? Máme z něj mít strach? Na tyto otázky budou 18. května diskutovat poslanci s odborníky ve Sněmovně.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Jednání Sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Diskusní fórum s názvem „Máme se bát islámu?“ pořádá pod záštitou výboru pro evropské záležitosti poslanec za ANO a bývalý novinář Zdeněk Soukup.

„O islámu s kolegy poslanci dlouhodobě diskutujeme. Toto náboženství vyznává miliarda a půl lidí na světě, ale zaštiťují se jím také teroristé, kteří v posledních letech v jeho jménu konají hrůzné činy. Pozvali jsme akademiky, lidi, kteří o tom něco vědí. Chceme debatovat o tom, jestli jsou tyto činy návratem k tradici, nebo jen jakési vychýlení,“ řekl Právu Soukup.

Foto: archiv ANO, Právo

Poslanec za ANO a bývalý novinář Zdeněk Soukup

Na debatu pozval lidi různých názorů: přijde například předseda Ústředí muslimských obcí ČR Muneeb Hassan Alrawi. Hájit islám bude též arabista a český muslim Petr Pelikán, bratr ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Zcela záměrně jsem nezval lidi, jako je pan Martin Konvička. O jejich účast nestojíme
Zdeněk Soukup, poslanec za ANO

Na semináři vystoupí též exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Mezi hlasité kritiky islámu patří publicista Benjamin Kuras či advokátka Klára Samková, kteří též vystoupí.

Konvičku nepozvali

„Zcela záměrně jsem nezval lidi, jako je pan Martin Konvička (lídr Bloku proti islámu, který se nedávno rozpadl, zakladatel Alternativy pro Česko). O jejich účast nestojíme, ale přijdou-li a budou respektovat řád diskuse, nemáme námitek,“ uvedl Soukup.

Nečekaně se na semináři objeví také vyslanci muslimských zemí. „Překvapivě, aniž bychom je zvali, tak se nějakým podivným způsobem naše pozvánka dostala na turecké velvyslanectví. O registraci požádali velvyslanci Turecka, Kuvajtu, Ázerbájdžánu, Saúdské Arábie a Egypta. Samozřejmě jsme je zdvořile pozvali, ale upozornili jsme je, že se budou moci vyjádřit až v poslední části, která je vyhrazena otázkám veřejnosti,“ dodal Soukup.

V dnešní době informační svobody, kdy si lidé hledají informace na internetu, nemůžeme mít stále jen korektní fráze
Zdeněk Soukup, poslanec za ANO

Výroky tureckého prezidenta Erdogana, se kterým EU nyní jedná o řešení migrační krize, nahánějí poslanci ANO strach. „On například říká muslimům v Německu, kterých je šest až sedm miliónů, aby se neintegrovali, že chtít to po nich je zločin. Řekl také – mešity jsou naše kasárna, minarety naše rakety, vy jste naše armáda. Vím, že je to asi nadsázka, ale co si o tom máme myslet?“ ptá se poslanec.

„Pryč s korektností“

Objevily se spekulace, že existují tlaky z různých míst, aby se diskusní fórum vůbec nekonalo. Soukup to popřel. „Žádné takové tlaky zatím necítím. Samozřejmě bude potřeba učinit některá zvláštní opatření, už kvůli účasti zmíněných velvyslanců,“ řekl.

Tradiční strany podle něj přistupují k problému islámu pouze s politicky korektními frázemi. Takový přístup je podle Soukupa nebezpečný, už proto, že veřejnost může naslouchat extremistům. „V dnešní době informační svobody, kdy si lidé hledají informace na internetu, nemůžeme mít stále jen korektní fráze. Lidem je třeba říkat pravdu. Jinak tu příští volební období nebudeme,“ varuje Soukup.

Anketa

Máme mít z islámu strach?
Ano
91,6 %
Ne
8,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4536 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO)

Foto: Právo

Advokátka Klára Samková

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Reklama

Výběr článků

Načítám