Hlavní obsah

Herny mají nad ránem zavřít, vláda schválila omezení hazardu

Novinky, zpe, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila tři návrhy zákonů, které omezují hazardní hry, potvrdil Novinkám ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě on návrhy předkládal. Herny budou například muset být zavřené od tří hodin ráno do deseti dopoledne. Hazard má být také víc zdaněný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Návrhy mají podle vlády snížit počet hracích automatů, zajistit lepší ochranu jednotlivých sázejících a především zabránit účasti mladistvých na hazardních hrách.

„Schválené návrhy zákonů posilují pravomoci státu a obcí v kontrolách provozu hazardu, zavádíme povinnou přestávku po dvou hodinách hry i povinnou zavírací dobu heren od tří hodin ráno do deseti dopoledne,“ sdělil Novinkám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přestávka po dvou hodinách by měla být na patnáct minut.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zvýšit se má také zdanění u automatů z 20 na 35 procent a rovněž sankce za porušení pravidel. Zdvojnásobit by se měl i poplatek za umístění automatů. Místo 55 korun za den by se mělo platit 110 korun. Podle Babiše však kvůli restrikcím nebude přímý dopad pro státní kasu tolik výnosný.

Zákaz automatů v restauracích

V budoucnu by měly být automaty zakázány v restauracích a barech, návrh také omezuje počet automatů na určitém území a nedovoluje hrát patologickým hráčům, mladistvým, lidem v insolvenci nebo například lidem pobírajícím dávky.

Vše by měl hlídat speciální monitorovací systém, díky kterému by mělo být vidět, kolik kdo prohrál a zda nepřekročil stanovený limit, který hráči nedovolí pokračovat.

Ministerstvo financí ale dosud neupřesnilo, jak přesně má systém fungovat. Babiš pouze zmínil, že každý hráč by měl mít svoji registrační kartu, kterou bude muset před hrou vložit do automatu. Karty by mělo vydávat ministerstvo financí.

Léčení by potřebovalo 100 tisíc lidí

V České republice bylo vloni problémový hráčstvím ohroženo zhruba 440 lidí, z toho by přibližně 100 tisíc potřebovalo kvůli své závislosti lékařskou péči. Vyplynulo to z vládní zprávy o hazardu v ČR za rok 2014.

Kabinet projednával také novelu loterijního zákona, kterou předložil místopředseda lidovců Jan Bartošek. Vláda k ní přijala neutrální stanovisko.

Návrhy zákonů nyní dostane k projednání Poslanecká sněmovna.

Šincl kritizoval Babiše

Ministerstvo návrh novely loterijního zákona představilo loni, v březnu však uvedlo, že s ohledem na nutnost jeho posouzení ze strany Evropské komise a na výběrové řízení týkající se monitorovacího systému začne platit patrně až od roku 2017, a ne od příštího roku.

Proti tomu se ohradil poslanec ČSSD Ladislav Šincl, který má delší dobu pošramocené vztahy s Andrejem Babišem. Šincl řekl, že odložení platnosti vyplynulo z Babišovy schůzky se senátorem Ivo Valentou, majitelem loterijní společnosti Synot.

„Ivo Valenta měl jistě silné argumenty, aby ministra přesvědčil, že stojí za to počkat. Ono vyčkávání je nicméně zvláštní, když kvůli šedé hazardní zóně stát přichází na daních o tři milióny korun každý den,” řekl tehdy Šincl Právu. [celá zpráva]

„Šincl nadále lže a pokračuje v kampani, aby zakryl své lobbistické zájmy,” odmítl jeho tvrzení Babiš. V předkládací zprávě k zákonům ale ministerstvo stále počítá s účinností zákonů od 1. ledna 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám