Hlavní obsah

Nahněvaný Babiš: Šincl je normálně zlobbovaný, rakovina je výmluva

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo reagoval na rostoucí kritiku proti jeho postupu ve sporu s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem. Ten podle něj jedná ve prospěch pojišťoven. Odkud vzal informace o Šinclových údajných sporných kontaktech, ale nechtěl prozradit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Pane ministře, nezabalíte to po kauze s poslancem Šinclem? Kritika se na vás valí z koalice i z opozice, premiér vám opět vzkázal, abyste si vybral mezi byznysem a politikou.

Vážně? To mi tedy na koaliční radě do očí neříkal. Ona se často říká jedna věc do médií a jiná věc za stolem. A za stolem mi premiér říkal, že chce koalici udržet a že jde o spor mezi mnou a panem Šinclem. Trval jen na omluvě, což jsem odmítl, protože k ní nevidím důvod.

Co myslíte, že kauza udělá s koalicí?

Premiérovi jsem slíbil, že se s panem Šinclem potkám, i když nevím, o čem bychom si měli povídat. On ale řekl, že nemá náladu.

Divíte se mu?

Já taky na to nemám náladu. Premiérovi jsem napsal, že pan Šincl schůzku odmítá a pokračuje v útocích vůči mně, takže jeho přání, abych se s ním sešel, nemohu splnit. Reagoval jsem i na jeho výzvu, abych si vybral mezi politikou a byznysem. Nepodnikám od vstupu do vlády a jasně jsem xkrát deklaroval, že Agrofert neprodám.

Zopakoval jsem, že zákon o střetu zájmů neporušuji, a pokud mu to nevyhovuje, tak ať mi to řekne na koaliční radě a navrhne jiné řešení. Hlavně celá kauza je vymyšlená.

Říkáte, že je kauza vymyšlená. Ta ale nevznikla kvůli Šinclovi, ale kvůli vašemu chování. Svědci popisují, jak jste přišel na jednání se Šinclem a řekl mu, že se s ním nebudete bavit, že víte, s kým máte tu čest, a ukázal jste mu složku s jeho jménem. Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) to označil za vydírání.

Pan Šincl lže a vy taky, protože o tom nic nevíte. Přišli jsme na jednání a nejdřív jsme za ministerstvo předložili svůj pozměňovací návrh. Následně jsem řekl panu Šinclovi, že si vyprošuji, aby před celou ČR mě obviňoval ze zastupování nějakých zájmů, když dobře věděl, že celý zákon upekl společně s (odvolaným náměstkem Martinem) Prosem za mými zády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš během rozhovoru pro Právo

Neměl jsem složku, žádná neexistuje. Měl jsem jen papíry a na nich žlutý nalepovací papírek s nápisem Šincl. Používám je běžně, na malé barevné papírky si napíšu jména a ty pak přilepím na papíry, abych se mohl orientovat. Tady je vaše jméno s podklady pro náš rozhovor. To je snad problém? To není žádná složka!

Kolika papíry si takhle označujete i jiné politiky? Povídá se o vás, že spíš než ministerstvo vás zajímá shromažďování informací o lidech.

Přestaňte lhát, pane redaktore, to není pravda! Já si žádné složky nevedu! Žádné složky neexistují!

Ve středu 17. června jsem šel za panem Šinclem, a jelikož jsem ho neznal, zeptal jsem se svého tiskového oddělení, kdo to je a co o něm píší média. Tu píší, že bydlí v domě, který není jeho, tady zase, že maskoval svůj majetek, tady že zneužíval příspěvek na kancelář. Nechápu, jak někdo takový může být poslanec.

A také jsem panu Šinclovi řekl, že na základě článků, které jsem četl, pro mě není důvěryhodná osoba. Nic jsem ale na něj „nevytáhl“.

Je kouzelné, že se dovoláváte médií v případě Šincla, ale jakmile se objeví něco proti vám, je oheň na střeše.

Když jsem kritizován, tak se obhajuji. Pan Šincl se k těm informacím ani nevyjádřil.

V médiích se ale nepsalo o propojení Šincla se Sobotkovým přítelem, právníkem Radkem Pokorným, advokátem Miroslavem Janstou nebo senátorem a vlastníkem sázkové kanceláře Ivo Valentou. Šincl říká, že se s nimi nikdy neviděl. Kde jste na to přišel?

To nebudu vůbec komentovat. Stejně jako novináři získávají informace, tak nějaké informace plují v prostoru. V prostoru pojišťoven se něco povídá, ale já na to nemám důkazy, tak o tom nechci víc mluvit.

Tady ale nejde o osobní spor Babiš–Šincl, ale o velké peníze, a my jsme si dovolili předložit návrh, který by peníze měl od pojišťoven a makléřů vrátit zpět lidem. Navíc jsem se pana Šincla na ty záležitosti ptal soukromě, ne veřejně. Ptal jsem se na jeho motivaci, proč šel proti vládnímu návrhu. Ptal jsem se ho, jakým právem mě obviňuje, když má za sebou takové věci. On se mě může veřejně ptát na propojení s pojišťovacími makléři a já se ho nemohu neveřejně zeptat, jestli může vyloučit, že není zlobbován pojišťovnami?

To jistě můžete, ale proč se ho ptáte na majetkové poměry? To mají být věcné argumenty k zákonu o pojišťovnictví? Není přece jen čas na omluvu, když dům převedl na manželku proto, že se bál, že zemře na rakovinu?

Neptal jsem se na jeho majetek, jen jsem mu četl, co bylo v médiích. To, že měl rakovinu, mě mrzí, ale je to jen výmluva. Když se v roce 2011 psalo o maskování majetku a novináři se ho ptali, tak o rakovině nemluvil. Tak proč to používá teď?

Přečtěte si, co se psalo o tom, jak pan Šincl jako náměstek v Karviné získal podivným způsobem pozemek, který převedl na matku. A teď dělá divadlo.

Není to poprvé, co je pan Šincl zlobbovaný. Máme s ním zkušenost, když se projednával zákon o loteriích. V rozpočtovém výboru se do něj pustil za použití zástupných argumentů, které předčítal z papíru, který mu pravděpodobně připravily loterijní společnosti, a v jeho snaze mu ochotně asistovala ODS. Novelu se podařilo v rozpočtovém výboru zastavit a dosud se nedostala ani do druhého čtení.

Je zajímavé, že se pan Šincl ve Sněmovně vždy koordinuje s poslancem ČSSD Urbanem, hned startoval pan Kalousek… Pan Šincl je normálně zlobbovaný pojišťovnami, jeho návrh znamená přesun odměn makléřů na pojišťovny.

Jaký máte důkaz, že je Šincl zlobbovaný?

Podle všeho to tak vypadá, máme z toho takový pocit. Na serverech si dokonce lze najít, kteří právníci z jaké pojišťovny psali ten pozměňovací návrh.

Celostránkový rozhovor s Andrejem Babišem si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo. Ministr financí odpovídá na dotazy týkající se střetu zájmů, pojišťovacího byznysu jeho bratra, hovoří také o kauze Agrofertem zničené úrody jihomoravského farmáře, ale třeba i o tom, zda je vhodné, aby vicepremiér šířil své fotografie u pisoáru.

Anketa

Měl by se podle vás ministr Babiš poslanci Šinclovi omluvit za nařčení z korupce?
Ano
27,6 %
Ne
72,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15357 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám