Hlavní obsah

Babišova firma prodala státu pozemky za osminásobek původní ceny

• Aktualizováno

Firma Imoba ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše prodala státu pozemky za osminásobek původně stanovené ceny. Půdu, na které má vyrůst obchvat Olbramovic na Benešovsku, vykupuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Výkup za násobky původních cen umožnil loni schválený zákon. Uvedla to v pondělí Česká televize (ČT). Imoba má v Olbramovicích rezidenci Čapí hnízdo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Cenu pozemků Imoby u Olbramovic o celkové výměře 16 218 metrů čtverečních loni ještě před platností novely znalec odhadl na 468 540 Kč, jak se uvádí v kupní smlouvě. Letos v lednu však Imoba za nemovitost od ŘSD inkasovala 3,75 miliónu korun, což je osminásobek ceny původně stanovené znaleckým posudkem, uvedla televize.

Před změnou zákona se pozemky prodávaly za cenu kolem 60 korun za metr čtvereční. Za nových výhodných podmínek prodalo pozemky v Olbramovicích vedle Babišovy firmy dalších šest osob, uvedla ČT.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Navýšení Babišově firmě dovolila novela zákona umožňující zvýšení výkupních cen pozemků pro stavby silnic, kterou navrhl ministr dopravy za ANO Antonín Prachař a která začala platit loni v září. Babiš o ní ve Sněmovně nehlasoval, na vládě s ní ale souhlasilo 15 z 15 přítomných ministrů a Babiš střet zájmů v této věci podle mluvčího vlády nenahlásil, uvedla ČT.

Agrofert: S novelou jsme nekalkulovali

„Projednávání zmiňovaného zákona jsme vůbec nebrali do úvahy a nijak s ním nekalkulovali. Byli jsme připraveni pozemky prodat za původní výkupní cenu platnou před přijetím zákona,“ napsal Novinkám mluvčí Babišova Agrofertu Karel Hanzelka.

Podle něj společnosti ke konci roku 2014 ŘSD poslalo jednostranně podepsané kupní smlouvy na pozemky s tím, že pokud je firma nepodepíše také, budou pozemky vyvlastněny. Jak dodal, Imoba nevlastní žádné další pozemky v okolí plánované výstavby silnic, ani Agrofertu není vlastnictví podobných pozemků známo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Babišovu komplexu u Olbramovic na Benešovsku dominuje stavba Čapí hnízdo.

Babiš: Žádný střet zájmů

Podle Babiše nešlo o střet zájmů. "Zákon o střetu zájmů jsem neporušil, neboť nejsem členem statutárního orgánu společnosti Imoba," sdělil Babiš televizi. Členem představenstva firmy Imoba je nicméně Babišova družka Monika Babišová.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Čapí hnízdo firmy Imoba

Výrazně zvýšit cenu, kterou mohou po státu požadovat majitelé zemědělských pozemků potřebných pro stavbu silnic a železnic, umožnila novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Bonus za dobrovolný prodej pozemku může vzrůst až na šestnáctinásobek původní hodnoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám