Hlavní obsah

Sobotka tuší, že ČSSD ztratí většinu v Senátu

Právo, Jan Martinek

Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka se už smiřuje s tím, že po říjnových senátních volbách přijde jeho strana o většinu v Senátu. Nyní má 44 senátorů, absolutní většina v horní komoře činí 41 hlasů z jednaosmdesáti.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD obhajuje 23 mandátů, a aby většinu v Senátu udržela, potřebovala by uhájit aspoň dvacet z nich. Jenže Sobotka doufá v zisk pouze třetiny z 27 obvodů, kde se bude v říjnu volit, což znamená devět senátorů.

„Byl bych velmi rád, kdybychom udrželi nejsilnější senátní klub, který má dnes ČSSD, a z mandátů, které se budou rozdělovat na podzim, kdyby sociální demokracie získala nejméně třetinu,“ řekl Sobotka serveru Novinky.cz.

Kdyby se Sobotkova představa o nejmenším zisku vyplnila, ČSSD by tak zůstalo v horní komoře jen třicet senátorů. Stále by měla nejsilnější klub, schvalování zákonů by jí však nešlo tak snadno jako dosud. Záleželo by na tom, jak by uspěly strany současné vládní koalice. Pokud by lidovcům zůstalo šest senátorů a k tomu by hnutí ANO, které průzkumy preferencí dosud favorizovaly, uspělo např. s desítkou jmen, koalice by měla pohodlnou většinu i v horní komoře.

Série porážek

I tak by to ale byl pro ČSSD další zářez v sérii volebních porážek: ve sněmovních volbách získala ČSSD jen dvacet procent, ačkoliv měla ambice, podporované některými průzkumy, nejméně na třicet. V eurovolbách zase sociální demokracie uhájila pouhé čtyři mandáty, ačkoliv pomýšlela na obhajobu sedmi.

Za stranu budou obhajovat křesla předseda komory Milan Štěch, který kandiduje na Pelhřimovsku, či jeho místopředsedkyně Alena Gajdůšková ve Zlíně. V Senátu chtějí zůstat i dva ministři: Marcel Chládek (Lounsko) a Jiří Dienstbier (Kladno). Mandát bude obhajovat i středočeský hejtman Josef Řihák (Příbram).

Reklama

Výběr článků

Načítám