Hlavní obsah

Sobotka znovu narazil, lidovci chtějí dvě silová ministerstva

Právo, tin

KDU-ČSL zřejmě nepřijme ani třetí nabídku, kterou v pátek odpoledne dostala od ČSSD a ANO: ministerstva zemědělství a kultury. Chtějí dvě plnohodnotná, silová ministerstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek

Článek

„Odmítám to, že ČSSD dává návrhy jen nám a ne hnutí ANO. Vypadá to, že už se dohodli mezi sebou a nám jen milostivě něco pouští. Nemohou nás mačkat, až z nás poteče zelená šťáva,“ řekl novinářům po jednání předsedů tří koaličních stran šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Ten chce na víkend už potřetí svolat celostátní výbor strany.

Postoj lidovců je následující: uvažovali by buď o variantě dvou silových ministerstev (kromě zemědělství přichází v úvahu ministerstvo práce, průmyslu, dopravy či místního rozvoje) a jednoho bez portfeje, nebo o variantě tří resortů, ve které by dvě „plnohodnotná“ ministerstva doplnila například kultura.

Kultura byla až na posledním místě

„Už na začátku jsem panu Sobotkovi řekl, jaké jsou naše priority: že je to zemědělství v kombinaci s jedním ze silových ministerstev. Ta první nabídka, zdravotnictví a kultura, byl vtip. Kultura byla na našem seznamu až na posledním místě,“ řekl Bělobrádek.

Nelíbí se mu ani poměr křesel, který navrhla soc. dem. „Kdybychom měli dvě ministerstva za předpokladu poměru šest, šest, dva, byl bych spokojený. Ale pokud má mít ČSSD osm, jsou dvě ministerstva a jedno bez portfeje velmi málo,“ uvedl předseda lidovců.

Nabídku ČSSD by měl schválit celostátní výbor, který už jednou straně nedoporučil spokojit se s resorty práce a dopravy. „Předpokládám, že ani toto nepřijme s nadšením,“ řekl Bělobrádek.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

„Už jen to, že jsme byli vůbec ochotni uvažovat o dvou ministerstvech a jednom bez portfeje, je velký ústupek,“ řekl také. „Pokud máme v té vládě být, chceme stejné podmínky jako všichni ostatní,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám