Hlavní obsah

V ČSSD mají referendum o koaliční smlouvě za zbytečné, chtějí urychlit vládu

Praha

Dělat kvůli koaliční smlouvě vnitrostranické referendum? Zbytečné. Stačí, když ji posvětí 180členný ústřední výkonný výbor, myslí si většina krajských organizací ČSSD. Kdyby referendum proběhlo, zřejmě by se odložilo Sobotkovo jmenování premiérem.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

S myšlenkou plebiscitu přišel předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který opakovaně zmínil obě varianty: buď koaliční smlouvu odsouhlasí ÚVV už v sobotu 14. prosince, nebo bude svoláno vnitrostranické referendum na 11. a 12. ledna.

Na jeho výsledek by totiž chtěl počkat i prezident Miloš Zeman. Bez referenda bude schválení nové vládní koalice ústředním výkonným výborem sociální demokracie jen formalitou.

„Vyjednávací tým by podle nás měl vše vysvětlit na ústředním výkonném výboru, říct svůj názor a poté rozhodnout. Je to demokratické a relevantní,“ řekl Právu Ivo Grüner, krajský místopředseda ČSSD a náměstek plzeňského hejtmana Milana Chovance. Ten je místopředsedou ČSSD a vyjednavačem o koalici.

Podobně to vidí sociální demokracie na Vysočině. „Vnitrostranické referendum je dobrý demokratický institut a určitě by se měl využívat k různým tématům. Ale v případě vlády by měl rozhodovat ústřední výkonný výbor. Vedle faktu, že je to rovněž demokraticky zvolený orgán s celorepublikovým zastoupením, zejména proto, aby se to dlouho netáhlo,“ uvedl krajský šéf soc. dem. z Vysočiny Petr Krčál.

„Je to alibismus“

Referendum odmítají i na Zlínsku a Pardubicku. „Jednoznačně jsme se shodli, že by k tomu referendum být nemělo. Rozhodnout by měl ústřední výkonný výbor,“ sdělil šéf zlínské ČSSD Dalibor Sedláček.

„Osobně to nepovažuji za dobrý nápad. Pokud má každý okresní a každý krajský výkonný výbor své zástupce v ÚVV, tak tento dvousethlavý orgán má právo mezi sjezdy rozhodovat, je k tomu plně kompetentní. Referendum je jenom alibismus, odklad a projev nejistoty. Naším cílem je, a občanům jsme to před volbami závazně slíbili, aby nová vláda vznikla a začala pracovat co nejdříve,“ řekl Právu poslanec Miroslav Váňa, šéf ČSSD Pardubického kraje. Moravskoslezská soc. dem. se shodla na podpoře jednodušší formy schválení koaliční smlouvy, a to na úrovni krajských výborů.

„Posvěcení koaliční smlouvy na vnitrostranickém referendu nám připadá značně složité, a navíc čas hraje proti nám,“ reagoval předseda tamní ČSSD a hejtman Miroslav Novák.

„Myslím si, že je to nadbytečný prvek, za postačující bych považoval, kdyby koaliční smlouvu schválil ústřední výkonný výbor. Obdobně to tak vnímají i mí kolegové v regionu,“ řekl Právu i šéf krajské organizace ČSSD v Olomouckém kraji Jiří Zemánek.

Referendum naopak prosazuje jihočeský hejtman a krajský šéf Jiří Zimola.

„Myslím si, že je to jednoznačně správný krok, který přispěje k hlubší vnitrostranické diskusi,“ uvedl Zimola, jeden z účastníků lánské schůzky u Miloše Zemana. Zimola jako první opustil funkci člena v ÚVV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám