Hlavní obsah

Sobotka plánuje tři sazby DPH, nejnižší pro léky

Novinky,
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav sobotka uvedl v nedělním diskusním pořadu České televize, jak chce řešit financování zdravotnictví, když plánuje zrušit poplatky za návštěvu u lékaře i za recepty a nezavádět poplatky za hospitalizaci. Přiznal, že ani zvýšení plateb za státní pojištěnce nebude stačit. Plánuje zavést od roku 2015 třetí, nejnižší sazbu DPH pro léky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka v ČT

Článek

„Vedlo by to k tomu, že od roku 2015 by byly tři sazby DPH, přitom v té nejnižší by byly minimálně léky a možná některé další položky,“ řekl Sobotka a dodal: „Považujeme to za lepší, než úplně zrušení DPH na léky.“ Výši neuvedl a sdělil, že nebude ani v koaliční smlouvě.

„Chceme zrušit poplatek u lékaře, poplatek za recept a nezavádět poplatek za pobyt na hospitalizaci. Bude to kompenzováno v rámci úhradové vyhlášky a penězi za platby za státní pojištěnce. Nebudeme opakovat chybu Nečasovy vlády, abychom zmrazili příspěvek státu na jeho vlastní pojištěnce,“ řekl Sobotka, aniž by potvrdil, že navyšovány budou platby za státní pojištěnce o inflaci.

Navýšení plateb za pojištěnce nestačí

Uvedl, že ČSSD podpořila návrh rozpočtu, který pro příští rok připravila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, i proto, že podpořila navýšení plateb za státní pojištěnce.

Přiznal ale, že ani to nebude stačit. Proto chce snížit DPH u léků, protože na jedné straně stát dává peníze do zdravotnictví, které mu pak sám odebírá na DPH. „Musí se zlepšit regulace cen léků, aby se snížení DPH plně promítlo do ceny léků pro konečné spotřebitele,“ poznamenal.

ČSSD ale chce větší narovnání ve zdravotnictví, aby všechna zdravotnická zařízení dostávala za stejné úkony stejné částky bez ohledu, o to, zda nějaké je u dané pojišťovny oblíbeno, Chce též, aby všechny pojišťovny platily stejně, a plánuje částečné sloučení pojišťoven, kde je podíl státu.

Náprava daňových nerovností

Sobotka zatím neuvedl, jak bude vypadat daňová politika, protože na to se zatím tři strany neshodly. Podle něj předchozí vláda Petra Nečase (ODS) příliš zvyšovala DPH, což dopadalo na obyčejné lidi.

„Měli jsme v programu narovnání daňového zatížení,“ dodal Sobotka s tím, že naopak firmám bylo uleveno. Ještě není jasné, jakým způsobem to ale udělá. ”První alternativa je zvýšení sazby příjmu právnických osob o 1 až 2 procenta. Pokud to nebude průchodné, pak zavedeme sektorové daně pro telekomunikaci nebo bankovní sektor.“ Podle něj jsou nejběžnější právě sektorové daně pro banky, jakou mají i na Slovensku, které podle něj navzdory krizi mají zisk a většinou ho odvádějí zahraničním matkám.

ČSSD počítá i se spojením druhého pilíře důchodového pojištění s třetím, ale ani to není ještě domluveno, a rozhodně s tím, že nebude tolik pojišťoven umožňujících takto spořit, protože musejí mít minimálně padesát tisíc klientů. Celkově však do třetího pilíře vstoupilo 87 tisíc lidí, takže je možné, že pojišťovny budou jen jedna nebo dvě.

„Pro nás všechny je klíčové, aby v průběžném prvním pilíři zůstaly peníze a vláda mohla přistoupit k výraznějším valorizacím penzí,“ zdůraznil předseda ČSSD.

Sobotka zdůraznil, že hlavní je pro něj program, a ne rozdělení resortů: „Jsem spokojen, že se nám řadu klíčových bodů (programu ČSSD), podařilo dostat do programu vlády. Klíčové cíle budeme schopni splnit třeba ne v jeden okamžik, třeba ne na sto procent, ale přiblížíme se jim. Dohoda o resortech zatím není. S výjimkou ministerstva financí (má připadnout zástupci hnutí ANO - pozn. red.) nemohu mluvit o tom, že by nějaká strana měla už nějaký resort jasný. Usiluji o to, aby soc. dem. měla resorty, které ji umožní se profilovat.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám