Hlavní obsah

Štěch: Poslanci měli na zákony měsíce a nám by měly stačit dny?

Právo, Marie Königová

Levicí ovládaný Senát nemá podle svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) v úmyslu záměrně zdržovat projednávání zákonů, které dolní komora schválila teprve tento měsíc. Milan Štěch Právu také řekl, že sociální demokraté nebudou chtít v Senátu výrazně upravovat zákony v době, než bude zvolena nová Sněmovna. Obavy z postupu horní komory dávali najevo především politici ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman s předsedou Senátu Milanem Štěchem

Článek

Už vám Sněmovna jako předsedovi Senátu poslala všechny zákony?

Ano, poslední balík již dorazil ve středu po poledni.

Proč tedy budete o nich jednat až 12. září?

Zákony nám přišly až teď. Výbory se jimi začnou zabývat příští týden. Jsou to náročné texty. Ve Sněmovně je projednávali několik měsíců. A čtrnáct dní jim trvalo, než je vůbec zkompletovali tak, aby je nám mohli poslat.

My na nastudování, projednání ve výborech a v plénu budeme mít stejnou dobu. Kdybychom tuto dobu ještě zkrátili, to by mi senátoři nepřijali. Bylo by to i pohrdání naší prací. My na projednání zákona ani nevyčerpáme lhůtu třiceti dní. Navíc víme, že ani legislativa Sněmovny si nevěděla s některými ustanoveními rady a jsou tam tedy zřejmě nejasnosti.

Například v daňových zákonech jsou prý u dividend a společností podnikajících u nás v peněžnictví určité nástroje, které by pro státní rozpočet mohly znamenat velké výpadky. Hovořili jsme o tom s pány Rusnokem i Fischerem, a proto jsme již pověřili naše legislativce, aby zákony z tohoto pohledu posoudili.

Mají tedy pravdu ti, kdo tvrdí, že zákony jsou ohroženy, protože je chcete upravovat?

Mluvím jen o jednom doprovodném zákonu k občanskému zákoníku, týkajícím se daní. Jsme s vládou rozhodnuti, že to musíme zvládnout tak, abychom v žádném případě neohrozili účinnost občanského zákoníku od 1. ledna 2014. Tedy bude-li tam závažná chyba, jsme připraveni najít prostředek, jak to včas opravit.

Jak?

Jsou dvě možnosti. Buď se to schválí, jak to je, a udělá se rychlá novela, kterou by do konce roku schválila ve zrychleném řízení již nová Sněmovna. Anebo bychom zákon neschválili a ty věci, které jsou dobré a potřebné, by se předložily formou zákonného opatření.

Pak by byly splněny podmínky dané ústavou, že věc nesnese odkladu a hrozí škody, protože by mohly nastat potíže občanům.

Zdravotnictví nebyl kompenzován propad příjmů kvůli navýšení DPH a je před kolapsem.
Milan Štěch

Vláda chystá zákonné opatření, kterým se nemocniční poplatky, zrušené k lednu 2014 ústavním soudem, sníží z dnešních 100 na 60 korun. To je jediné opatření, o kterém víte?

Právě o tomto návrhu bychom mohli říci, že počká, že to není nezbytně nutné schvalovat formou zákonného opatření. Když nebude, občané nebudou platit nic. Neřeknu, že to ČSSD vyhovuje, ale my jsme měli v programu zrušení poplatků. Jen chápeme, že příspěvek na stravu v nemocnicích je nutný.

Zdravotnictví nebyl kompenzován propad příjmů kvůli navýšení DPH a je před kolapsem. Když někdo řekne, že jde o dvě miliardy, tak musíme zvážit, zda na sebe vezmeme odpovědnost posunout ho do propasti. Z tohoto pohledu to moc odkladu nesnese. Nechápu, proč to neřešila ODS hned po nálezu ústavního soudu.

O žádném jiném zákonném opatření, se kterým by vláda chtěla přijít, nevím a ani jsme o tom s panem Rusnokem nejednali. Když někdo říká, že soc. dem. chce některé věci prosadit touto formou, tak to je nesmysl. Proč bychom to dělali, když počítáme s tím, že od prosince tu bude vláda soc. dem. a budeme moci věci prosazovat.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman v Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám