Hlavní obsah

Rusnok: Zákonná opatření půjde spočítat na prstech jedné ruky

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok v úterý odmítl, že by jeho vláda v demisi po rozpuštění Sněmovny zahltila Senát zákonnými opatřeními. Podle něj nyní v úvahu přichází snížení poplatku za den pobytu v nemocnici ze sta na 60 korun. Rusnok odhaduje, že celkem by se zákonná opatření dala spočítat na prstech jedné ruky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jiří Rusnok odchází s ministrem Janem Fischerem a ministryní Marií Benešovou ze sálu po rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Článek

„To je virtuální realita, že bychom plánovali zákonná opatření. Jestli budeme vůbec nějaká navrhovat, tak to bude do pěti, čili to půjde spočítat na jedné ruce. Dnes si dovedu představit jedno nebo dvě, nic víc,“ řekl na dotaz Práva.

Podle Rusnoka je opětovné zdanění dividend, jak vládu žádá soc. dem., komplikované.

„Tam je situace složitější. Konkrétně jedno zákonné opatření, které vidím jako vážnou věc, je zavedení poplatků 60korunnového poplatku v nemocnici místo 100korunového, které Ústavní soud zrušil,“ uvedl premiér.

Druhé zákonné opatření nechtěl prozradit. „To si zatím nechám ještě projít hlavou,“ dodal.

V době, kdy je rozpuštěna Sněmovna, může vláda navrhovat zákonná opatření Senátu. Ty se mají týkat jen záležitostí, které nesnesou odkladu. Zákonná opatření musí na své první schůzi schválit pak nově zvolená Sněmovna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám