Hlavní obsah

Zeman a Schwarzenberg se přou o velvyslance. Kvůli Livii Klausové?

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi Hradem a Černínským palácem se rozhořela zákopová válka. Přitom vůbec nejde o směřování zahraniční politiky, ale o posty velvyslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg při televizní debatě před závěrečnou volbou prezidenta

Článek

Podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) brání prezident normálnímu chodu jeho ministerstva, neboť blokuje už schválené velvyslance, jejichž vyslání prošlo celou procedurou už za Zemanova předchůdce Václava Klause, a zbývá jen podepsání pověřovacích listin prezidentem.

„Naše vztahy nejsou na bodu mrazu. Řekl bych, že jsou hluboko pod bodem mrazu. Pan prezident chce zablokovat chod ministerstva zahraničí,“ řekl ve středu Právu nazlobený Schwarzenberg s tím, že v tom prezidentovi zabránit nemůže.

Zeman si chce vynutit jmenování paní Livie Klausové, proti které nic nemám, ale toto jmenování je mylné.
Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí ČR

Podle ministra si prezident pověřovací listiny ke jmenovaným velvyslancům zamkl do trezoru a tvrdí, že zatím je ven nepošle.

„Zeman si chce vynutit jmenování paní Livie Klausové, proti které nic nemám, ale toto jmenování je mylné,“ uvedl Schwarzenberg. A dodal: „Je to odveta za můj názor, podle mě ta jmenování podepíše, až budu souhlasit s Livií Klausovou.“

Ministr zahraničí ale trvá na svém a manželku bývalého prezidenta nehodlá vládě k vyslání do Bratislavy navrhnout. „Prezidentův požadavek splnit nehodlám, tak uvidíme,“ uvedl ministr. Je prý kdykoli připraven jít k prezidentovi, jakmile ho pozve. Sám zatím o schůzku nežádal.

Kolika velvyslanců se spor týká, Schwarzenberg říct nechtěl. „Je jich spousta,“ poznamenal.

Potíž ve Vídni

Hrad ale situaci tak dramaticky nevidí. Podle ředitele zahraničního odboru Hynka Kmoníčka jednání mezi prezidentskou kanceláří a MZV probíhá standardně. Podle něj pokračuje tak, aby se došlo ke kompromisu. Kmoníček popřel, že by šlo o střet kvůli Klausové.

Jde o nastavení celkové komunikace ohledně velvyslanců, kteří jsou zástupci prezidenta u přijímací hlavy státu.
Hynek Kmoníček, ředitel zahr. odboru Kanceláře prezidenta republiky

„Prezidentův názor na možné obsazení velvyslaneckého postu na Slovensku není klíčovým problémem. Jde o nastavení celkové komunikace ohledně velvyslanců, kteří jsou zástupci prezidenta u přijímací hlavy státu, a je tedy logické, že se prezident zapojí do diskuse tak, aby došlo ke shodě názorů mezi ním a ministerstvem zahraničí již na počátku procesu,“ řekl Právu.

Zákopová válka mezi prezidentem a ministrem zahraničí nemusí ohrozit chod ambasád. Spolu s podpisem pověřovacích listin totiž prezident odvolává stávající velvyslance, což v těchto případech bude znamenat, že ambasadoři zůstanou do chvíle, než dojde k dohodě Hradu a Černínského paláce.

Problém může nastat pouze ve Vídni, kde na konci loňského roku skončil Jan Koukal, takže velvyslanectví vede chargé d‘affaires Ivana Červenková.

Zeman se chystá v dubnu na návštěvu Rakouska a jmenování nového velvyslance by mělo být podle informací Práva jedním z témat, které bude ve Vídni řešit.

Podle pravidel navrhuje velvyslance ministr zahraničí, po jejich schválení vládou je jmenuje prezident. Poté se návrh pošle přijímající zemi a čeká se na tzv. agrément (souhlas) druhého státu, které obvykle vždy přijde. Posledním krokem je podpis prezidenta pod pověřovací listiny a odvolání dosavadního velvyslance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám