Hlavní obsah

Navrhneme pozastavit činnost VV, oznámila Bobošíková

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suverenita Jany Bobošíkové v pátek v reakci na skandál s nahrávkou schůzky špiček Věcí Veřejných informovala, že právníci této strany připravují podnět k pozastavení činnosti Véček. Strana, v jejímž čele stojí Radek John, totiž podle Suverenity porušila řadu zákonů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Bobošíková

Článek

„VV svou dosavadní činností extrémním způsobem narušily víru občanů v samotné základy demokracie v ČR,“ uvedla v tiskovém prohlášení šéfka Suverenity Bobošíková. Právníci Suverenity v současné době připravují podnět Nejvyššímu správnímu soudu k pozastavení činnosti VV, který zašlou vládě ČR.

Podle právního experta Suverenity Jana Rytíře ze záznamu jednání hlav VV vyplývá, že tato strana závažným způsobem porušila povinnosti, které jí ukládá zákon o politických stranách a hnutích, zákon o účetnictví a zákon o dani z příjmu. Jednání některých představitelů VV může naplňovat i znaky trestného činu, soudí Rytíř.

Obsah zveřejněných nahrávek nelze podle Suverenity bagatelizovat odkazem na požití omamných látek zúčastněnými, ale je nutné jej řešit. „Žádáme premiéra Nečase, aby zamezil vlivu VV na tvorbu klíčových rozhodnutí ovlivňujících život občanů v této zemi, a to do vyšetření celé záležitosti,“ sdělila Bobošíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám