Hlavní obsah

Írán chtěl v Česku sehnat díly k výrobě zbraní hromadného ničení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle středeční výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) se Írán v loňském roce snažil v Česku přes zprostředkovatelské firmy získat komponenty, které je možné použít i pro výrobu zbraní hromadného ničení. Írán podle BIS pro realizaci obchodu dokáže připravit složité obchodní cesty, v nichž firmy z různých zemí plní jen dílčí úkoly bez znalosti celého dodavatelského a odběratelského řetězce.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Sadžíl, jejíž modernizovanou verzi Írán představil v roce 2008.

Článek

Mezinárodní společenství kritizuje Írán kvůli kontroverznímu jadernému programu. Západ podezřívá Teherán ze snahy vyrobit atomovou zbraň. Íránští představitelé svůj jaderný program označují za mírový.

BIS konstatovala, že Írán měl v ČR minulý rok zájem o výrobky, které sice nepodléhají mezinárodní kontrole, ale je z nich možno sestavit "kontrolované zařízení". České zpravodajské služby také zaznamenaly snahy Íránu uskutečnit obchod s českými společnostmi, které s touto zemí již léta neobchodují kvůli sankcím OSN a dalšími opatřením.

Ve hře také Sýrie či KLDR

Výrobky, které lze užít i při vývoji zbraní hromadného ničení, chtěly podle BIS získat v Česku i KLDR, Sýrie a další země. Z nich je pak možné tyto komponenty dál rozšiřovat prostřednictví krycích firem.

V Česku byl podle BIS také zájem o motory a další součástky, které se používají k výrobě vojenských bezpilotních prostředků. "Jednalo se o zprostředkovatelské společnosti z Číny, Íránu a dalších zemí s vazbou zejména na íránský vojenský program. Ze získaných informací vyplynulo, že ani v této oblasti dodávky nesměřovaly přímo k rizikovým subjektům," konstatovala BIS. Zájem o česká speciální strojírenská zařízení projevili kromě íránských společností i dovozci z KLDR, Sýrie a Pákistánu.

Konvenční zbraně, vojenský materiál a výbušniny se snažily v Česku získat přímo nebo přes krycí dodavatele některé rizikové země ze subsaharské Afriky, jihovýchodní Asie a Blízkého východu a dalších zemí.

BIS se rovněž zmiňuje o "netransparentních aktivitách společností zabývajících se výrobou a opravami vojenského materiálu" pro českou armádu. České zpravodajské služby se rovněž zabývaly zneužitím výbušnin určených pro civilní a průmyslové využití. BIS dále upozornila na možné porušování předpisů při distribuci pyrotechnických předmětů nakupovaných na internetu.

Reklama

Související články

Írán má materiál na dvě jaderné bomby

Írán má k dispozici dostatek štěpného materiálu na výrobu dvou jaderných bomb. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), z níž...

Výběr článků

Načítám