Hlavní obsah

Ahmadínežád: sankce vůči Íránu jsou pro nás jen použité kapesníky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská vláda odmítla středeční rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN zpřísnit sankce vůči islámské republice kvůli jejímu jadernému programu. Teherán zároveň oznámil, že v reakci na zostřené mezinárodní sankce přehodnotí vztahy s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), uvedla ve čtvrtek státní televize.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

V pořadí čtvrté sankce přijala ve středu Rada bezpečnosti OSN. Kromě zpřísnění zbraňového embarga omezila finance dalším íránským bankám a společnostem podezřelým z napojení na jaderný program. Zavedou se i kontroly zboží dopravovaného do Íránu. [celá zpráva]

Ve čtvrtek navíc Rusko oznámilo, že zmrazí plány na dodání systému protiraketové obrany S-300 do Íránu.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád počátkem týdne avizoval, že Írán odstoupí od nedávno uzavřené dohody o vývozu svého uranu do Turecka, kde by byl kontrolovaně obohacován, budou-li nové sankce schváleny. Zpráva o přijetí sankcí ho zastihla v Tádžikistánu. "Všichni zprava doleva přijímají sankce, ale pro nás jsou to jen otravné mouchy, použité kapesníky," prohlásil v reakci.

Šéf bezpečnostního a zahraničního výboru íránského parlamentu Aláeddín Burudžerdí nespecifikoval, do jaké míry hodlá Írán spolupráci s MAAE přehodnotit. Zákonodárci o tom mají jednat v neděli. Dá se očekávat, že Teherán omezí inspektorům vstup do svých jaderných zařízení.

Západ se obává, že Teherán usiluje o výrobu jaderné bomby. Írán tvrdí, že je program je mírový.

Reklama

Výběr článků

Načítám