Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra má dostat John, Vondra obranu a Kalousek finance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se už podle informací Práva rýsuje seznam jmen a křesel ve vládě sestavované lídrem občanských demokratů Petrem Nečasem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John v doprovodu volebního manažera Víta Bárty

Článek

Zatím se spekuluje, že předseda Věcí veřejných Radek John by měl získat ministerstvo vnitra. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg má být v čele resortu zahraničí. Jeho strana by získala i klíčový resort – finance – pro prvního místopředsedu Miroslava Kalouska, ačkoliv podle ODS by měl být premiér a šéf státní kasy z jedné strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandr Vondra na tiskové konferenci vedení ODS

Obranu má dostat na starosti Nečasův blízký spolupracovník, senátor a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Samozřejmě nevylučuji, že bych o to zájem mít mohl, ale rozhodně to není žádnou koaliční podmínkou a rozhodně to není věc, na které stojí nebo padá dohoda mezi třemi stranami.
Miroslav Kalousek
Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

„V mezích své odbornosti, kompetence, politických zkušeností a vzdělání jsem připraven sloužit, ale není to tak, že bych si kladl nějaké podmínky či vytruboval své ambice,“ řekl Právu Vondra.

John tento týden dal najevo, že by o vnitro měl zájem. „Nepomyslel jsem na to. Ale čím víc lidí to říká, tím víc to vzniká. Kdyby se povedlo prosadit naše protikorupční opatření, pak bych je rád realizoval,“ prohlásil John. „Tím se vůbec nehlásím o to křeslo, jenom říkám, že bych to rád dělal, kdyby…,“ doplnil.

Svůj návrat na finance připustil Kalousek. „Samozřejmě nevylučuji, že bych o to zájem mít mohl, ale rozhodně to není žádnou koaliční podmínkou a rozhodně to není věc, na které stojí nebo padá dohoda mezi třemi stranami. Teď hovoříme o programu, pokud se nám podaří domluvit program, pak lídři stran povedou jednání o personálním složení vlády,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový druhý muž ODS David Vodrážka

Z místopředsedů ODS mají být ve vládě první zástupce předsedy David Vodrážka a Petr Bendl. První jmenovaný má být ministrem životního prostředí. TOP 09 přitom prosazovala bývalého šéfa tohoto resortu, senátora Bedřicha Moldana. Ten k TOP 09 přešel z ODS. Bendl se po letech má vrátit na dopravu.

Vypadl Kocourek?

ODS má do vlády jmenovat také ministryni zdravotnictví Danielu Filipiovou, šéfa průmyslu a obchodu poslance Pavla Drobila, či bývalou místopředsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou. Ta by měla mít na starosti ministerstvo práce a sociálních věcí. Na spravedlnost se má vrátit Jiří Pospíšil. Ten je přitom vyjednavačem pro školství, vědu, výzkum a kulturu.

Ve vládě tak mají být všichni členové takzvaného kompetenčního týmu, který ustavil Nečas před volbami. Výjimkou je stranický ekonomický expert Martin Kocourek.

V kabinetu se má objevit také Petr Gazdík, který vede partnerskou stranu TOP 09 Hnutí starostů a nezávislých. Získá nejspíš ministerstvo zemědělství nebo místního rozvoje.

Zatím není jasné, v jakém poměru si strany křesla rozdělí. Předpokládá se přitom, že ministerstev ubude. V pátek se experti tří stran na zahraniční politiku dohodli na zrušení resortu pro evropské záležitosti. Také ministr pro legislativu nejspíš už nebude. Uvažuje se rovněž o sloučení zemědělství a životního prostředí.

Ve hře je ještě školství. To by mohl řídit místopředseda VV Josef Dobeš. Otazník visí nad ministerstvem kultury.

Personální obsazení vlády může komplikovat Nečasovo úsilí sjednotit pod sebou ODS. Už v minulosti mnohé stranické organizace vyčítaly Mirku Topolánkovi, že přenechal finance Kalouskovi. To se dá očekávat i nyní, pokud se ODS skutečně vzdá až na obranu ostatních klíčových ministerstev.

Reklama

Výběr článků

Načítám