Hlavní obsah

Vláda kvůli formálním chybám nepodpořila návrh na zprůhlednění akciovek

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda v pondělí po svém zasedání vyjádřila neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu, který má za cíl zrušit listinné akcie na majitele. Poslanci chtějí novelou zprůhlednit vlastnictví akciových společností, jelikož nyní majitele akcií nelze zjistit. Premiér Jan Fischer k tomu řekl, že vláda vítá jakékoli snahy o potlačení korupce, ale návrh podle něj má hodně formálních chyb z hlediska legislativy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer na zasedání vlády

Článek

"Vláda k návrhu zaujala neutrální stanovisko. Vítáme všechny snahy o potlačení korupce, ale v této novele jsou legislativně-formální problémy,“ prohlásil Fischer a dodal, že vláda již připravuje protikorupční balíček, který by se mimo jiné měl zabývat i podobnou problematikou.

Akciové společnosti, které mají akcie na majitele, by dle návrhu musely nejdéle do roka ode dne účinnosti zákona na valné hromadě změnit podobu akcií. A to buď na akcie znějící na jméno, nebo na akcie na majitele, ale v zaknihované podobě.

Pod návrhem jsou podepsáni poslanci ČSSD Jeroným Tejc a Bohuslav Sobotka a předseda zelených Ondřej Liška. Předkladatelé chtějí, aby bylo více vidět, kdo se skrývá za vlastníky akciových společností. "V budoucnu tak vznikne průhlednější podnikatelské a politické prostředí," řekl již dříve poslanec Tejc.

O návrhu zákona budou rozhodovat poslanci ve Sněmovně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám