Hlavní obsah

Paroubek poslal Topolánka na pískoviště

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vzkázal svému rivalovi, šéfovi ODS Mirku Topolánkovi, ať se vrátí na dětské hřiště. Reagoval tak na Topolánkova slova, že Paroubek pokazil vztahy ČR a EU natolik, že může žádat leda o milost, nikoli o podporu kandidáta ČSSD Vladimíra Špidly na post eurokomisaře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek s Mirkem Topolánkem.

Článek

"Vyzývám Mirka Topolánka, aby zanechal v tak závažné věci fanfaronství, a pokud odmítá podpořit člověka, který si svým působením v Evropské komisi získal v EU respekt, aby to věcně zdůvodnil. Jestli se chce ovšem Mirek Topolánek svým chováním vrátit na dětské pískoviště, nikdo mu v tom nebrání,“ prohlásil Paroubek. 

Šéf sociální demokracie na středeční tiskové konferenci prohlásil, že Špidla je v Bruselu respektovanou osobností, a vyzval občanské demokraty a zelené, aby jeho nominaci na post eurokomisaře podpořili. Obzvláště ODS by tak mohla podle Paroubka prokázat "proevropské proklamace“ v době, kdy její senátoři brzdí svou stížností u Ústavního soudu ratifikaci Lisabonské smlouvy.

"Po tom všem, co letos Paroubek ve vztazích EU a ČR spáchal, může žádat maximálně o milost," odpověděl na Paroubkovu výzvu Topolánek s odkazem na pád jeho koaliční vlády, který socialisté v polovině českého předsednictví iniciovali.

"Bohužel, reakce Mirka Topolánka je opět v duchu 'es kommt der Tag',“ odkázal šéf ČSSD na dva roky starý Topolánkův výrok inspirovaný nacistickou érou, který poslal v SMS zprávě redaktorovi bulvárního Šípu. [celá zpráva]

Ve své poslední knize, kterou Paroubek ve středu křtil v Praze, přitom šéf ČSSD zaujal k Topolánkovi překvapivě smířlivý postoj. Uvedl, že nebýt naprosto odlišného politického postoje, nevadilo by mu chodit s předsedou ODS na pivo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám