Hlavní obsah

VIDEO: Vltava v Praze dosáhla prvního povodňového stupně

Novinky, Jaroslav Soukup
PRAHA
Aktualizováno

Vltava v Praze dosáhla v pátek dopoledne prvního stupně povodňové aktivity. Kolem deváté hodiny byla uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce. Zatím není jasné, kdy bude Vltava v hlavním městě kulminovat, ale magistrát žádné nebezpečí v souvislosti se záplavami nepředpokládá.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Instalace protipovodňových vrat v Praze na Čertovce.

Článek

Město se na vyhlášení povodňového stupně připravovalo již od čtvrtka, kdy byly uzavřeny náplavky a přerušena lodní doprava před Prahou a za ní. V pátek dopoledne proto magistrát uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce.

"Nejedná se o žádnou kritickou situaci, ale o technické opatření, neboť v případě většího průtoku již není možné ta vrata zavřít," vysvětlil náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Instalace protipovodňových vrat v Praze na Čertovce.foto: ČTK/Eva Kořínková

"Vltava by se měla dostat maximálně, podle našich zpráv od příslušných odborníků, na 600 až 650 metrů krychlových," dodal Blažek s tím, že druhý povodňový stupeň se v Praze vyhlašuje v okamžiku, kdy průtok dosáhne 1000 metrů krychlových za vteřinu. V takovém případě by začal zasedat i krizový štáb. Náměstek také dodal, že rozhodnutí o tom, zda bude v hlavním městě plavba zakázána, záleží na rozhodnutí Státní plavební správy.

Průtok ve Vltavě je částečně regulován přehradami vltavské kaskády, jak Blažek připomněl, v současné době kulminují Sázava a Berounka, je proto obtížné předpovídat vývoj situace. Město nicméně žádné větší komplikace nepředpokládá.

Vodohospodáři se  na podobnou situaci dopředu připravovali, jednotlivé přehrady proto již nějaký čas snižovaly vodní stavy pro případ, že by došlo k náhlému oteplení  a rychlému odtávání sněhu v horských oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám