Hlavní obsah

Muse uzavřeli Rock for People sladkým hudebním polibkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to závěr festivalu, na který se nezapomíná. Britští Muse, nejdražší účinkující v historii Rock for People, odehráli v neděli v noci znamenitý set. Vybrali do něho publikem oslavované písně, pečlivě nastavili zvuk a bylo se na co se dívat. Na pětatřicet tisíc festivalových diváků v těch chvílích projevovalo na letišti v Hradci Králové maximální spokojenost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kytarista Matt Bellamy z Muse. Vynikající kytarista, vynikající zpěvák.

Článek

Přitom většina z nich dlela na sedmadvacátém ročníku Rock for People již čtvrtý den. Fanoušci za sebou měli vystoupení desítek lepších i méně zajímavých kapel v příjemném festivalovém počasí, které jen na okamžik zpochybnily dešťové chvilky, i vřelé krátké soužití s podobně naladěnými bytostmi v příjemném areálu pod širým nebem.

Kromě toho byli po čtyři dny v čistém prostředí, jelikož pořadatelé důsledně dbali na to, aby se areál nezměnil ve smetiště.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Muse začali svůj koncert v maskách.

Muse vystoupili na jednom z největších evropských pódií, kterému se v branži říká Fat Lady. Má zakulacenou střechu, jeho nosnost je 65 tun, vnitřní plocha pro show má 27 × 14,5 metru a veškeré jeho díly na letiště v Hradci Králové přivezlo osmnáct kamionů. Pořadatelé je využili již loni, když byli hvězdou festivalu američtí Green Day. Pro vystoupení kapely Muse ho bylo třeba rovněž.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obří pódium zvané Fat Lady.

Britská trojice, které na pódiu pomáhal Dan Lancaster, klávesista, kytarista a vokalista v jedné osobě, dorazila v rámci turné ke svému loňskému, devátému studiovému albu Will of the People. Podřídila mu vizuální stránku hodinu a čtyřicet minut trvajícího setu a přidala k tomu to, co k velkému rockovému koncertu patří. Nápaditý světelný doprovod, pyrotechnické efekty i útok konfet vypuštěných nad hlavami diváků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Při vystoupení Muse došlo i na konfety.

Zpěvák a kytarista Matt Bellamy, baskytarista a vokalista Chris Wolstenholme a bubeník a vokalista Dominic Howard servírovali své skladby s nebývalou lehkostí, která leckdy trochu působila dojmem, že k nim už mají jen profesionální vztah.

Soustavně nicméně názorně ukazovali, jak lehké je spojit více žánrů v jeden smysluplný, jenž lze v jejich současném rozpoložení klidně pojmenovat jako space rock.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na festivalu vystoupil v neděli večer i Ben Cristovao.

Do programu vybrali písně, které je charakterizují nejvíce a které takto posazené vedle sebe dokladují, kolik hitparádových položek už ve svém repertoáru mají. Když k tomu přičteme znamenitý zvuk, dostaneme dost položek k tomu, abychom koncert kapely Muse, který byl pomyslným sladkým hudebním polibkem, mohli považovat za skutečný vrchol letošního ročníku festivalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám