Hlavní obsah

Karlovy Vary letos uvedou dvě stě filmů

Nová znělka s držitelkou Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary Ivou Janžurovou a projekce italského romantického filmu režiséra Paola Genovese Superhrdinové zahájí v pátek večer ve Velkém sále Thermalu 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, jehož jsou Právo a Novinky.cz hlavními mediálními partnery.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vstup do karlovarského hotelu Thermal.

Článek

Genovese je mimo jiné autorem původního scénáře a režisérem hitu Naprostí cizinci, který má historicky nejvíc lokálních verzí, u nás ho v česko-slovenské koprodukci natočila Zuzana Marianková pod názvem Známí neznámí. V Superhrdinech nechá Genovese diváky žít vztahový kolotoč radostí a strachů dvojice, kterou dala dohromady náhoda nebo možná osud.

Až do 9. července pak festival nabídne na dvě stovky filmů rozdělených do tradičních i nových sekcí. Páteří programu jsou dvě soutěže a sekce Zvláštní uvedení.

Program filmového festivalu Karlovy Vary: Kdy začíná a jaké filmy se letos představí

MFF KV

Vedle Hlavní soutěže se poprvé představí nová soutěžní sekce Proxima, prostor pro filmaře čekající na to, až budou objeveni, i pro renomované autory hledající nové směřování jejich tvorby. Na rozdíl od své předchůdkyně, soutěže Na východ od Západu, je Proxima otevřená tvorbě celého světa.

Mezi třiatřiceti tituly uváděnými v sedmadvaceti světových, třech mezinárodních a třech evropských premiérách budou k vidění filmy z pěti světadílů. Třináct tvůrců snímků zařazených do letošního hlavního programu už v minulosti v Karlových Varech soutěžilo, pro své debuty si karlovarský festival vybralo devět režisérů a režisérek.

FOTO: Přípravy na karlovarský festival finišují. Začíná v pátek

MFF KV

Vedle již ohlášených hostů, herců Geoffreyho Rushe, který převezme na závěr festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii, a Benicia Del Tora, kterého festival odmění Cenou prezidenta, přivítá festival další hvězdu. Americký herec, scenárista a režisér Liev Schreiber se zařadí po bok například Harveyho Keitela nebo Woodyho Harrelsona, kteří se na festival po čase rádi vrátili.

Třikrát z Cannes

Schreiber byl ve Varech před osmnácti lety, když společně s hercem Elijahem Woodem představili v Čechách natáčený snímek Naprosto osvětleno. Filmová adaptace knihy Jonathana Safrana Foera, která je příběhem mladého Američana hledajícího své kořeny na Ukrajině, byla Schreiberovým režijním debutem, oceněným na festivalu v Benátkách.

Na závěr festivalu převezme Cenu prezidenta za mimořádný přínos české kinematografii Boleslav Polívka.

Na poslední chvíli se pořadatelům festivalu v Karlových Varech podařilo získat tři snímky, které se představily i na nedávno skončené filmové přehlídce v Cannes ve Francii. Deník Právo a Novinky.cz jsou hlavními mediálními partnery festivalu.

Ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha: I v horších časech je důležité se radovat

MFF KV

„Každým rokem uvádí karlovarský festival řadu filmů z Cannes, ale protože tamní festival probíhá ve druhé polovině května, není někdy jednoduché snímky získat, protože času je strašně málo,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

„Letos se nám podařilo do programu zařadit tři filmy. Moonage Daydream je velmi netradiční dokument o Davidu Bowiem, plný záběrů z celé jeho kariéry,“ dodal Och s tím, že do Karlových Varů přijede režisér snímku Brett Morgen, aby uvedení snímku doprovodil.

Nejslavnější celebrity, které navštívily karlovarský filmový festival

MFF KV

Dalším snímkem je Válečný pony amerických režisérek Riley Keoughové a Giny Gammellové, který v Cannes získal od poroty cenu pro nejlepší debut. „Je to velmi sugestivní téma ze života teenagerů, potomků původních obyvatel Spojených států amerických,“ uvedl Och.

„Třetím snímkem z nedávno skončeného festivalu v Cannes je snímek belgického tvůrce Lukase Dhonta Blízko,“ prozradil umělecký ředitel. „Jedná se o něžný film o těžkostech dospívání, který v Cannes získal od poroty Velkou cenu,“ doplnil.

Do Karlových Varů míří Liev Schreiber

MFF KV

Džin nakonec

„Na závěr festivalu bude promítnut americký film Tři tisíce let touhy australského režiséra George Millera, který se proslavil filmem Šílený Max: Zběsilá cesta,“ uvedl dále Karel Och. „Tři tisíce let touhy je výpravný, zábavný a velice extravagantní – fantaskní snímek,“ doplnil.

Snímek je příběhem profesorky, která si v Istanbulu pořídí starobylou lahvičku, z které vypustí džina. Ten jí, jak už to v orientálních pohádkách bývá, nabídne splnit tři přání a racionální postoje vědkyně berou postupně za své. Snímek divákům přináší věčný příběh o lásce naplněný podobně jako pohádky Tisíce a jedné noci radostí z vyprávění.

Karlovarský filmový festival: Kde a za kolik koupit vstupenky, kde se ubytovat

MFF KV

Reklama

Výběr článků

Načítám