Hlavní obsah

První náměstci už opouštějí své posty

PRAHA

Přestože ministři Topolánkovy vlády prohlašovali ještě před čtyřmi dny, bezprostředně po svém jmenování, že po jejich příchodu do úřadů nebudou následovat personální čistky ani masová výměna úřednictva, začíná na jednotlivých ministerstvech pořádný průvan. Nejen náměstci ministrů, ředitelé odborů ale i další pracovnici začínají intenzivně hledat možnosti nového uplatnění.

Článek

Do změn se již pustil ministr dopravy Aleš Řebíček. V úterý jmenoval do funkce svého prvního náměstka Ondřeje Jaška (bezpartijní), který dosud zastával funkci ředitele odboru strategie. Jašek tak nahradil dosavadního prvního náměstka Antonína Tesaříka. Ředitelem kanceláře ministra dopravy se stal Rudolf Vyčichla (ODS), který byl dosud ředitelem pro strukturální fondy EU na krajském úřadě Ústeckého kraje.

"Na ministerstvo jsem si také přivedl Petra Šlegra, šéfa dopravní sekce Strany zelených, s nímž počítám na pozici vrchního ředitele odboru strategie nebo náměstka," sdělil Právu Řebíček. Šlegr se přitom v původním projektu trojkoalice ucházel za Zelené o post ministra dopravy.

Třetím Řebíčkovým člověkem je Pavel Škvára (bezpartijní), jenž dosud pracoval na ministerstvu spravedlnosti jako šéf kabinetu ministra. Škvára nyní ve funkci Řebíčkova náměstka pro legislativu nahradil Danielu Kovalčíkovou (bezpartijní), která z ministerstva dopravy odchází.

Na ministerstvu financí bude jasno na začátku příštího týdne, kdy by měly být oznámeny personální změny. Spekuluje se s odchodem náměstků Karla Goldemunda a Tomáše Prouzy, obecně považované za Sobotkovy lidi. Na ministerských chodbách se zato objevila tvář ekonoma Miroslava Zámečníka, bývalého zástupce ČR v mezinárodních finančních institucích.

Říman prý vymění jen dva náměstky

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman ujišťuje, že rozsáhlou výměnu svých úředníků nechystá. Odejdou však dva náměstci. Jiří Bis (ČSSD), který odpovídal za oblast energetiky, a Karel Tureček (KDUČSL), jenž šéfoval sekci rozvoje odvětví. "Kandidáty na jejich post už mám, ale oznámím je, až bude zcela jasno. Tedy v příštích týdnech," řekl ve středu Právu Říman.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek provedl ve svém resortu zatím dvě změny. Novým náměstkem ministra se stal Marek Šnajdr, který pracoval dříve pro farmaceutické firmy, například Pfizer.

"V současné době již pan Šnajdr pro žádnou farmaceutickou firmu nepracuje, ale dál zasedá ve správní radě VZP. Jak to bude do budoucna, se zatím ministr nerozhodl," řekl Právu ve středu nový mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Dodal, že on a Šnajdr jsou zatím jediné kádrové změny, které ministr Julínek udělal. "Nevylučuji, že budou další, ale o všech rozhodne ministr v nejbližších dnech a bude o nich informovat příští týden, zřejmě ve čtvrtek, na tiskové konferenci. V současné době všichni náměstci bývalého ministra Ratha jsou ve svých funkcích," řekl Cikrt.

Odmítl se vyjádřit k tomu, zda Julínek bude jmenovat svého dlouholetého spolupracovníka Pavla Hroboně náměstkem ministra. Hroboň připravoval s Julínkem zdravotnickou reformu ODS a pracoval i jako expert pro VZP, v době, kdy byla její generální ředitelkou Jiřina Musílková. Sám Cikrt (37 let) je původním povoláním lékárník, dříve pracoval jako šéfredaktor Zdravotnických novin a je bez politické příslušnosti.

Rath veřejně prohlásil, že Cikrt byl předsedou pacientského sdružení Koalice pro zdraví, které také financovaly farmaceutické společnosti. Cikrt Právu řekl, že ze zmíněného sdružení již odešel, aby se nedostal do střetu zájmů.

Změny i na MMR

Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič ve středu jmenoval do funkce prvního náměstka Ivo Hlaváče, odborníka na Evropskou unii. Právu to sdělil Martin Opatrný z tiskového odboru.

Hlaváč do nedávné doby pracoval na úřadu vlády a pak krátce v ČEZ. Místo prvního náměstka bylo na MMR uvolněné, do 30. června funkci vykonával Jaroslav Král.

Dalším novým Gandalovičovým náměstkem se stane současný primátor Plzně Miroslav Kalous. Ministr to potvrdil ve středu.

Ministryně zemědělství Milena Vicenová provedla na úřadě ve středu pouze několik změn. Ředitelem kabinetu se místo Vlastimila Horkela stal Petr Brož, na post ředitele personálního odboru se vrací Miroslav Prokop, odchází Zdeněk Štětkař. Končí také tiskový mluvčí Tomáš Loskot, nový mluvčí zatím nebyl jmenován. Čtyři náměstci prozatím zůstávají, Vicenová hledá kandidáta na již dříve uvolněný post náměstka pro evropské záležitosti, řekl Právu Jiří Felčárek z tiskového odboru MZe.

"Na ministerstvu práce a sociálních věcí nový ministr Petr Nečas zatím žádné kádrové změny neudělal. Pokud k nim dojde, budou oznámeny," řekla Právu Kateřina Beránková, mluvčí ministerstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Budoucí ministři slibují, že neprovedou čistky

Členové nastupující menšinové vlády ODS zatím nevědí, jak dlouho ve svých funkcích setrvají, už teď ale mají konkrétní představy, co by za dobu svého působení...

Ministři Topolánkovy vlády končí podnikání

Noví členové Topolánkovy vlády sice stále nemají jasno, jak dlouho se v křeslech udrží, jedno ale jisté mají: bez ohledu na délku svého mandátu se musí vzdát...

Výběr článků

Načítám