Hlavní obsah

Budoucí ministři slibují, že neprovedou čistky

PRAHA

Členové nastupující menšinové vlády ODS zatím nevědí, jak dlouho ve svých funkcích setrvají, už teď ale mají konkrétní představy, co by za dobu svého působení na postech ministrů chtěli stihnout. Shodují se mimo jiné na tom, že neplánují na svých úřadech žádná personální zemětřesení.

Článek

Nový ministr práce a sociálních věcí a místopředseda ODS Petr Nečas se chce sejít se všemi klíčovými pracovníky úřadu a vyslechnout si jejich představy. Zdůraznil, že za prvořadá kritéria v personální politice považuje kompetence, schopnosti a pracovitost. Úvahy o personálních změnách považuje za předčasné.

"Je třeba zahájit práce na důchodové reformě, která bude mít souhlas napříč demokratickým politickým spektrem," jmenoval svou prioritu Nečas. Změnit je podle něj potřeba průběžně financovaný důchodový systém a upravit dobrovolné důchodové připojištění.

"Nedojde k žádné říjnové personální revoluci," ujišťoval příští ministr kultury Martin Štěpánek (nestraník). Chce hledat spolupracovníky v oboru, kteří mu prokážou "pomoc dobrou radou".

Na ministerstvu spravedlnosti personální změny budou

Personální zemětřesení nepředpokládá ani nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), ale "určité personální změny pravděpodobně nastanou". Prioritou při tom budou kvalita a výkonnost, ne stranická příslušnost, podotkl.

Pospíšil chce na ministerstvu provést analýzu, jak byla přínosná reforma řízení obchodních rejstříků. Chce také zjistit, jak se projevila novela občanského soudního řádu, která měla snížit odvolacím soudům možnost vracet případy k novému projednání.

Budoucí ministr pro místní rozvoje Petr Gandalovič (ODS) plánuje především změnit a zjednodušit systém čerpání z evropských fondů. "Je potřeba významně urychlit čerpání za léta 2004 až 2006, kde v některých finančních programech je velký skluz a hrozí, že bychom mohli vracet peníze do Evropy," zdůraznil.

Další Gandalovičovou prioritou je také spor státu s majiteli domů před evropským soudem ve Štrasburku. "Je potřeba připravit se odpovědně na soudní proces, popřípadě si promyslet, jak bychom se tomu rozsudku mohli vyhnout," uvedl.

Kabinet Mirka Topolánka, jehož členy v pondělí jmenuje prezident, má zemi řídit do předčasných voleb na jaře. Nová vláda může mít ale podstatně kratší trvání, pokud se jí nepodaří do měsíce získat ve Sněmovně důvěru. Patové rozložení sil ve Sněmovně jí ale příliš šancí nedává.

Reklama

Související články

Ve vládě zřejmě nebude ministr pro EU

V menšinové vládě ODS pod vedením Mirka Topolánka zřejmě nakonec nevznikne ministerstvo pro evropské záležitosti. Jeho zamýšlenou agendu by měl mít na starosti...

Výběr článků

Načítám