Hlavní obsah

VIDEO: Britští řidiči jsou kvůli kalamitě jako kozy na ledě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/LONDÝN/LUBLAŇA

Velká Británie se už druhý den potýká s náporem zimy. V Londýně už sice začaly opět jezdit autobusy, silnice jsou ale po nočním mrazu jako zrcadlo. Kdo to na zledovatělých cestách neumí, neměl by raději sedat za volant.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Zaměstnanec letiště ve slovinském Brniku odstraňuje sníh z letadla.

Článek

V Anglii obnovila většina letišť ochromených pondělní nadílkou sněhu provoz. V Londýně opět fungují všechny linky metra a autobusů, k občasným výpadkům ale přesto dochází.

Ve Walesu však, stejně jako ve Skotsku a v sverní Anglii, sněžilo i v úterý. Zcela tam zkolabovala autobusová doprava, na silnicích s náledím došlo k řadě dopravních nehod. Také mnoho vlakových spojů muselo být zrušeno.

Tisíce dětí v celém Spojeném království ale mají již druhý den "sněhové prázdniny", mnoho škol zůstává uzavřelo.

Podle odhadů nepřišlo v pondělí do práce asi 6,4 miliónu lidí, tedy asi čtvrtina britských zaměstnanců, protože nefungovala doprava.

Zasněžené nádraží Clapham Junction na jihu Londýna foto: Reuters/Toby Melville

Rakousko postihla kalamita

Sever Rakousko postihla v úterý sněhová kalamita. V regionu Waldviertel kvůli sněhu vykolejil i vlak. Řada silnic je zablokovaných. Silné sněžení zaznamenali i ve Slovinsku, naopak v Británii problémy se sněhem přestávají. 

V Rakousku vykolejil brzo ráno osobní vlak s 35 cestujícími u Ludweishofenu jedoucí z Gmündu do Vídně. Motorový vůz vykolejil, když najel do mohutné závěje. Cestující ale přesto museli z místa nehody vyprostit hasiči, protože po vystoupení z uvízlého vlaku lidé zapadali po kolena do sněhu a nemohli se dostat dál. Dráhy poslaly po sjízdném úseku tratě pro cestující nový motorový vůz, který je dovezl do města na ošetření.

Vykolejený vůz přerazil stožár elektrifikačního vedení trati, takže elektrické soupravy nebudou moci po trati jezdit nejméně do středy večer, uvedl stejný zdroj.

Problémy ve Slovinsku

Silné závěje postihly celý region Waldviertel, zaváta byla i řada místních silnic v okolí Waidhofenu nad Dyjí. Silniční služba na nich pomocí pluhů opět obnovuje provoz. Policie však varuje řidiče, že i na sjízdných trasách panovala celé dopoledne hustá mlha, a vyzývá řidiče k výjimečné opatrnosti.

Až 41 centimetrů nového sněhu hlásí také jihorakouské Korutany. Zatímco zimní střediska se radují, silničáři mají problémy. Jižní dálnice A2 a Tauernská dálnice A10 musely být kvůli sněhu a jeho úklidu v Korutanech krátkodobě uzavřeny.

Problémy jsou i na opačné straně hranice ve Slovinsku. Kromě silniční a železniční dopravy byla paralyzována i letecká. Letiště v Lublani muselo být ráno uzavřeno. Mezinárodní rychlíky nabraly na Slovinsku mnohahodinové zpoždění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám