Hlavní obsah

VIDEO: Británie je pod sněhem, doprava kolabuje i ve Francii a v Belgii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/PAŘÍŽ
Aktualizováno

Po celou noc na pondělí na většině území Velké Británie hustě sněžilo. Nejvíce je postižen jihovýchod Anglie, kde sněhová nadílka způsobila velké problémy v dopravě. V Londýně kvůli nepřízni počasí nevyjely autobusy a mimo provoz jsou i některé linky metra. Přívaly sněhu komplikují dopravu i ve Francii a v Belgii.

Foto: Andrew Parsons , Reuters

Odstavené londýnské autobusy

Článek

V Londýně a v hrabstvích Kent, Surrey a Hampshire napadlo 15 centimetrů sněhu a na některých místech dokonce dva decimetry, což je nejvíce za posledních dvacet let. Teplota v noci klesla pod bod mrazu a utvořilo se náledí. 

V Londýně, který není na takové podmínky zvyklý, proto ráno nevyjely autobusy. Dopravní podnik to zdůvodnil "nepříznivým počasím a nebezpečnými podmínkami pro jízdu“. Problémy má však i metro, přerušen byl provoz na okružní lince na linkách Hammersmith a City.

:. Autobus projíždí zasněženým centrem Londýna, ráno už nevyjel.foto: Reuters/Andrew Parsons

Podle britských meteorologů v metropoli a na jihovýchodě země naposledy tak hustě sněžilo v únoru 1991.

Scotland Yard zaregistroval v Lodnýne větší množství nehod, byly jich stovky, ale naštěstí bez vážných následků.

:. Britové se koulují v centru města. foto: Reuters/Andrew Parsons

Na čas bylo uzavřeno i letiště Gatwick a na Heathrow byla uzavřena jedna ze dvou ranvejí. Na tomto nejrušnějším britském letišti sjelo v noci z přistávací dráhy předním kolem letadlo kyperské letecké společnosti. British Airways zrušily všechny spoje startující z Heathrow do 18:00 SEČ Přestože letiště Gatwick bylo ráno už otevřeno, kvůli jeho uzavření bylo zrušeno 23 letů a 18 dalších odkloněno. Zasažen byl i Stansted a dosud je uzavřeno letiště Luton. Na obě tato letiště létají nízkonákladové společnosti z ČR.

:. Zasněžené londýnské obří kolo foto: ČTK/AP

Situaci cestujícím dále zkomplikovaly havárie na dálnicích. Převrácené kamióny zablokovaly klíčové dálnice M1 a M25. Kvůli náledí a sněhu byla také uzavřena část dálnice M20 z Londýna do Kentu. Využít nešlo ani vlaků. Ty také nevyjely.

:. Zasněžená socha Nelsona Mandely v Londýněfoto: ČTK/AP

Ještě horší situace je na okresních silnicích. Dopravní služba radí lidem, aby nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Jen v East Midlands dopravní policie zaregistrovala za 24 hodin 1 735 nehod.

Po celé zemi zůstaly uzavřeny stovky škol. Volno dostali žáci řady škol na severu Londýna, v londýnském Westminsteru, stejně jako v hrabstvích Sussex, Kent, Norfolk, Cambridgeshire, Lincolnshire a Suffolk.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Řidič skútru zápolí v Londýně s kluzkou silnicí, na kterou napadl sníh.

:. Řidič skútru zápolí v Londýně s kluzkou silnicí, na kterou napadl sníh.foto: Reuters/Kevin Coombs

Britské ostrovy nejsou na podobné projevy zimního počasí příliš zvyklé. Počasí tam významně ovlivňuje Golfský proud, díky němuž v zimním období neklesají pod bod mrazu tak často jako například ve střední Evropě.

Sněžení vyvolalo problémy i ve Francii, Belgii a v Itálii

Pařížská letiště Orly a Roissy-Charles de Gaulle kvůli sněhu zrušila asi třetinu letů, zbývající byly v pondělí ráno asi o půl hodiny opožděny.

Velké problémy způsobil sníh i motoristům v pařížském regionu. Meteorologové varují před dalším sněžením, pohotovost je vyhlášena pro 34 departamentů na severu a západě Francie.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Velká Británie je pod sněhem

Sníh komplikuje také dopravu v centrální a jihovýchodní části Belgie, především v provincii Namur a Lucembursko. Na vozovkách, které jsou na mnoha místech pokryty zledovatělou plochou, se stala řada nehod. Federální policie ohlásila zácpy na celkem 400 kilometrech belgických silnic a dálnic.

Také ve větší části Itálie od nedělního večera sněží, na jihu země hustě prší. Milán se dnes probudil se sněhovou pokrývkou, která ale rychle tála. Železnicím sníh nevadil a na silnicích se brzy změnil v břečku. Zima si ale vyžádala v oblasti Lecca smrt 75letého muže.

Reklama

Výběr článků

Načítám