Hlavní obsah

Klaus je přesvědčen, že parlament radar schválí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože má česko-americká smlouva, na základě které má v Brdech stát vojenský radar USA, mezi politiky řadu odpůrců, parlamentem nakonec projde. Myslí si to prezident Václav Klaus, jehož slova o víkendu citoval polský deník Rzeczpospolita. Klaus již před časem řekl, že smlouvu o radaru bez váhání podepíše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Na hodnocení je příliš brzy, ale já očekávám, že parlament smlouvu ratifikuje," odpověděl Klaus na otázku, jak podle něj dopadne ratifikační proces česko-americké dohody.

Někteří představitelé EU kritizovali vstřícnost, se kterou Praha a Varšava začaly jednat s Washingtonem o instalaci prvků své protiraketové obrany ve střední Evropě. Podle Klause má však jak Česko, tak Polsko eminentní zájem mít s USA dobré vztahy. "Zájmy obou našich zemí na pozitivních vztazích s USA jsou natolik silné, že reakce některých 'antiamerických' politiků z EU nemohu považovat za příliš důležité," odvětil na kritiku prezident v rozhovoru pro polský deník.

Na rozdíl od Senátu, kde má ODS většinu, není přitom ve Sněmovně v žádném případě rozhodnuto. Z vládní koalice jsou jednoznačně pro radar jen členové ODS. Ochotná hlasovat pro radar je i KDU-ČSL, váhá jen Ludvík Hovorka. U zelených jsou pro základnu dva poslanci, dva jsou proti a dva se ještě nerozhodli. ODS má ve Sněmovně 81 hlasů, KDU-ČSL bez Hovorky 12, ke schválení smlouvy je ale třeba souhlas 101 poslanců. Pokud by s radarem souhlasili čtyři zákonodárci SZ, musel by premiér Mirek Topolánek (ODS) sehnat minimálně další čtyři hlasy.

Exposlanci ČSSD Michal Pohanka a Miloš Melčák se při hlasování nechávají "inspirovat" názory expremiéra Miloše Zemana, který je proti radaru. Zamítavé stanovisko má i další nezařazený Evžen Snítilý.

Lisabonská smlouva je škodlivá, tvrdí Klaus

Klaus v rozhovoru také zopakoval svůj negativní názor na Lisabonskou smlouvu, která má zefektivnit fungování Evropské unie. "České národní zájmy mi (...) říkají, že bych Lisabonskou smlouvu nikdy podepsat neměl," řekl prezident. Podle něj je smlouva pro standardní fungování EU zbytečná.

"Pro svobodu a demokracii v Evropě je (dokument) škodlivý," dodal dokonce.

Reklama

Související články

Proti radaru jsou stále dvě třetiny Čechů

Veřejné mínění v Česku se otázce vybudování amerického radaru v Brdech téměř nemění. S umístěním radaru protiraketové obrany podle Centra pro výzkum veřejného...

Výběr článků

Načítám