Hlavní obsah

Jak je na Costa Smeralda v Itálii? Jako v Karibiku, voda tu má neuvěřitelnou barvu

Takzvané Smaragdové pobřeží na severu ostrova Sardinie někteří přirovnávají k plážím v Karibiku. Voda tu má barvu, kterou jinde v Evropě nenajdete, navíc je až neuvěřitelně čistá. V horkém létě, které je pro Sardinii typické, je prohřátá tak akorát, aby osvěžila, ale zároveň vám z její teploty netrnuly zuby. A kdyby se vám do moře přeci jen nechtělo, zkuste si zaplavat v největším hotelovém bazénu Evropy. Inu, ne nadarmo je Smaragdové pobřeží jedním z nejluxusnějších míst pro dovolenou.

Foto: hotelbeachresort.it

Křišťálové moře, nebo největší hotelový bazén v Evropě? Volba je to těžká…

Článek

Sardinie má rozlohu odpovídající zhruba čtvrtině Česka, na nezájem turistů si stěžovat nemůže, na druhou stranu tu ale turistický průmysl ještě úplně nezválcoval původní atmosféru. Dokonce tu můžete vyrazit na túru do hornatého vnitrozemí – a věřte, že při stoupání v horském masivu Monti del Gennargentu vám bude veškeré turistické zázemí připadat tisíce světelných let daleko.

Sever versus jih

Na Sardinii se jezdí buď na jižní, nebo severní cíp ostrova. Na jihu se dočkáte nižších cen a většího klidu. Na severu je to přesně naopak. Takzvané Smaragdové pobřeží je nejvyhledávanější lokalitou Sardinie. Povětšinou malá, ale o to živější letoviska, široké pláže plné lidí, ale hlavně smaragdová barva moře.

Srdcem Smaragdového pobřeží je městečko Porto Cervo. Stálých obyvatel tu žije jen okolo dvou set, podle množství výstavních vil a obrovských luxusních jachet by člověk ale usuzoval na několik tisíc. Historie většiny staveb navíc není nikterak dlouhá – vznikaly v průběhu 50. a 60. let 20. století z popudu arabského šejka, který skoupil desítky kilometrů pobřeží. Vznikla tak jedna z nejluxusnějších oblastí pro dovolenou ve Středomoří.

Foto: ESO travel

Pláže na Sardinii – čistý písek, průzračná voda a turistů tak akorát.

Největší bazén Evropy

I dnes platí, že ubytovat se v Porto Cervo znamená mít pořádně naditou peněženku. Stojí tu druhý, čtvrtý a šestý nejdražší hotel planety, londýnský obchodní dům The Harrods tady otevřel svou první a zatím jedinou pobočku a právě tady stojí i hotel, který se pyšní největším hotelovým bazénem v Evropě.

Vodní plocha, do které hoteloví hosté mohou vstoupit přímo z pokojů, má rozlohu 8500 metrů čtverečních – což je o zhruba tisíc čtverečních metrů víc, než má standardní fotbalové hřiště. Bazény jsou navíc v několika úrovních a voda tak kaskádovitě padá níž a níž. Člověku se občas snad ani nechce na privátní pláž, která je také součástí areálu.

Gastronomické okénko – sýr pecorino
Mezi „gastronauty“ je Sardinie známá skrze sýr pecorino, který se tady vyrábí, který tu zraje a následně se vyváží. Pecorino je tvrdý sýr z ovčího mléka (odtud název, pecora = ovce), který je chuťově velice výrazný. Jeho chuť je slaná (čím vyzrálejší, tím slanější), zároveň pikantní. Vyrábí se už 2000 let, jde o lokální italský produkt chráněný Evropskou unií a sýr ze Sardinie má pak přesné značení Pecorino Sardo. Určitě ho tady ochutnejte – na těstovinách, na mase, nebo jen tak k vínu.

Tady dům raději nestavte

Porto Cervo, které leží okolo zálivu Arzachena, je zároveň jedou z nejdražších destinací pro stavbu domu. Za metr čtvereční v lokalitě Romazzino Bay tu necháte i 300 tisíc euro. Jestli za takovou částku stojí výhled na luxusní jachty a blízkost ikonického náměstíčka, necháme na vašem posouzení.

Foto: ESO travel

Léta jsou na Sardinii suchá a horká, ideální pro relaxační dovolenou.

Na severu ostrova nicméně můžete vyrazit i do „lidovějších“ resortů. Atraktivní a pořádně romantická je bývalá rybářská vesnička Isola Rossa. Ta své jméno dostala podle „červeného ostrova“, na který je z pevniny velmi dobře vidět.

Moře je tu neméně modré jako v Porto Cervo a turisté si ho tu nejčastěji užívají z pláží Li Femini a Spiaggia Longa. Oblíbenou večerní kratochvílí je korzo po zdejší pobřežní promenádě, kdy po pár minutách dorazíte k marině (jachty jsou tu přeci jen menší než v Porto Cervo) a pak už si stačí jen vybrat některou z útulných restaurací, kde servírují čerstvé plody moře.

Malé obchody, menší hotely

Isola Rossa je také chápána jako brána do hor na severu ostrova. Ráno tak člověk potkává nejen ty, co míří na trh nakoupit čerstvé ovoce, ale i turisty s batohy na zádech, kteří míří na túru do hor.

Foto: ESO travel

Smaragdové pobřeží patří k nejluxusnějším místům Evropy.

Sousedem Isola Rossa je městečko Baja Sardinia. I tady bývá v létě pořádně živo – přes den na pláži Cala Battistoni, s blížícím se večerem se pak zaplňují místní bary, restaurace i malé obchůdky – ať už se suvenýry, nebo s butikovým textilem. I hotely jsou tady, ostatně jako na celé Sardinii, menší. Místo velkých komplexů jsou tu typičtější vilky a nižší budovy – obvykle ještě oklopené zelení.

Mimochodem – symbolem ostrova je pivoňka a od března do května se Sardinii přezdívá ostrov barev – kvete tady totiž úplně všechno.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Sardinii

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Sardinii:

Velmi luxusní hotel v letovisku Pula leží jen pár kroků od krásné písečné pláže. Výborné restaurace, profesionální personál, kompletní zázemí pro strávení nadstandardní dovolené.

Hotel s největší soustavou kaskádových bazénů v Evropě. Pětihvězdičkový luxus, soukromá pláž, hydro-masážní bazén, několik restaurací. Pořádná porce luxusní romantiky!

Hotel s jedinečnou polohou přímo na pláži. Dopřát si tu můžete čtyřhvězdičkový luxus i romantickou večeři při svíčkách na terase s výhledem na moře. Ideální pro zamilované páry!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o terakotové armádě, o poušti Sossusvlei nebo o Timbuktu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdy se chystáte na letní dovolenou?
Už jsme byli, před sezonou
14,5 %
V červenci
17,6 %
V srpnu
14,1 %
Po hlavní sezoně
11,4 %
Letos na letní dovolenou nejedeme
42,4 %
Celkem hlasovalo 839 čtenářů.

Vyrazit se dá i na jih

To nejdůležitější, co se cestovního ruchu týká, se na Sardinii odehrává na severu, nicméně několik letovisek najdete i na jihu ostrova. A pokud sem vyrazíte, pak vězte, že se dočkáte nižších cen než na turisticky exponovaném severu a zároveň i většího klidu. Kam tedy na jihu vyrazit?

Pula

Pula neleží jen v Chorvatsku, Pula je i městečko na jihu Sardinie. Krásné pláže a unikátní původní architektura dělají z Puly tahák pro ty, kteří si chtějí užít dovolenou v klidu a s dětmi. Vstup do moře je totiž příjemně pozvolný, vhodný i pro méně zdatné plavce. Z Puly je to navíc jen 30 kilometrů do hlavního města ostrova.

Santa Margherita

Když ujdeme sedm kilometrů po pláži, pak z Puly dojdete do letoviska Santa Margherita. Hotely jsou tu povětšinou menší, romantické a často situované do menších vilek – jen kousek do pláže, nebo od plážové promenády. I tady platí, že jde o letovisko ideální pro klidnou rodinnou dovolenou. Navíc sem jezdí i milovníci golfu – je odsud jen kousek ke známému hřišti Is Molas.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám