Hlavní obsah

Letní kuchyň na zahradě dodá vaření kouzlo

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potit se v létě u sporáku v zavřené kuchyni není lákavá představa pro žádného kuchaře. Ovšem mít kompletní kuchyň na zahradě kousek od bazénku s dětmi, případně vařit pár kroků od záhonků se zeleninou už přitažlivé je.

Článek

I v případě venkovní kuchyně platí, že nic není zadarmo. Jestliže máme bokem odložených dvacet třicet tisíc korun, pak našemu poměrně luxusnímu záměru nestojí nic v cestě. V případě letní kuchyně postavené na míru se plácneme přes kapsu samozřejmě více.

Do venkovní kuchyně se vyplatí investovat nejen z důvodu příjemného vaření, ale také kvůli tomu, že rozšíříme na zahradě prostor pro posezení a případnou relaxaci. Vždyť kde jinde se tak dobře povídá než v kuchyni u jídelního stolu!

Kam s ní

Zahradní kuchyni umísťujeme co nejblíže k domu. Máme tak možnost si kdykoli odskočit pro suroviny a pomůcky na vaření, odpadá starost pořizovat si vše dvakrát. Jednu stěnu kuchyně ideálně tvoří již stojící stavba, stěna domu nebo garáže. Otevřená část kuchyně potom směřuje dovnitř pozemku.

Kuchyni svědčí závětří, a to kvůli kouři, který může vadit nám nebo sousedům. Venkovní kuchyň by také měla být chráněna před přímým sluncem a deštěm. Částečně ji lze ukrýt pod střechu terasy nebo v altánu, nikdy ale ne v blízkosti hořlavých materiálů.

Venkovní kuchyň stavíme výhradně na zpevněnou rovnou plochu, nejlépe vydlážděnou nebo vybetonovanou vždy s protiskluzovou ochranou. Použít můžeme ale také dřevo, linoleum, přírodní kámen nebo břidlici.

Podlaha by měla být proti vnějšímu okolí posazena alespoň o10 cm výše, abychom zamezili zaplavování plochy dešťovými srážkami.

Jaký materiál

Volba materiálu, který pro kuchyň zvolíme, záleží na typu našeho domu a zahrady, s nimiž by měla ladit. Samozřejmě výběr materiálu závisí rovněž na našich finančních možnostech.

Z hlediska dlouhé životnosti kuchyně je vhodnějším materiálem zdivo, červené cihly, kov nebo kombinace materiálů zdivo-dřevo.

Ze dřeva se nejlépe hodí smrk nebo borovice. Dbáme přitom o jejich ošetření proti dřevokazným houbám a konzervujeme je. Smrk nebo borovici můžeme napustit fermeží, popřípadě natřít lazurovacím Xyladecorem.

Dražší a ještě odolnější variantou jsou teak nebo bambus. Na sedací soupravy nebo lavičky z teakového dřeva je vhodný i Xyladecor Teak Oil -olej pro ošetření tvrdého exotického dřeva, nebo teakový olej M+M.

Rozhodneme-li se pro kámen, volíme např. hrubý vápencový štuk či pískovec, který má tepelně akumulační schopnosti.

Střešní krytinu mohou tvořit klasické tašky, dřevo, ale také lepenka, laminát, eternit atd. Pokud kuchyni využijeme pouze v pěkných letních dnech, postačí část posezení zakrýt lehkými rohožemi nebo sítí. Centrum kolem ohně by však mělo být zastřešeno důkladněji.

Zařizujeme kuchyň

Do kuchyně si můžeme nechat přivést vodu i elektřinu. Je pohodlnější mít hned u ruky dřez s tekoucí vodou, včetně odpadu, a také světlo. Instalace přijde na několik tisíc korun a ušetří věčné poletování mezi kuchyní uvnitř domu a venku.

Venkovní kuchyňská linka nejčastěji zahrnuje gril nebo krb. Jednoduché krby mají horní plotnu a vnitřní grilovací mřížku, složitější a dražší typy jsou pak vybaveny navíc grilovací jehlicí s pohonem, udírnou, troubou a podobně.

Samostatně si ale můžeme pořídit a jako stavebnici poskládat např. venkovní sporák s troubou a plotýnkami, regulovaný plynový hořák, udírnu, mikrovlnku, varnou konvici. Pomoc si můžeme i přenosným chladicím boxem, který nahradí ledničku. Záleží na našich potřebách a finančních možnostech, posloužit mohou i starší funkční spotřebiče.

Nezapomínáme na pracovní a odkládací plochu, police a úložné prostory. Plochy by samozřejmě měly být voděodolné. Z vnější strany ozdobíme kuchyň okrasnými rostlinami a truhlíky, lépe tak splyne se zahradou.

K posezení volíme pohodlný zahradní nábytek - z exotických dřevin, např. z teaku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak snadno vypěstovat královský trávník

Každý majitel zahrady touží po krásném, hustém a zeleném pažitu. Ale vypěstovat takový druh trávníku vyžaduje dobré odborné znalosti a prakticky každodenní...

Moderní technika usnadní péči o zahradu

Zahradní nářadí je pro každého zahrádkáře či chataře nezbytností. Údržba zahrady si žádá to nejlepší nářadí. K práci potřebujeme rozmanité vybavení – od...

Výběr článků

Načítám