Hlavní obsah

Zuby, dásně a sedm otázek, na které potřebujete znát odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jestli je lepší čistit si zuby až po snídani, nebo před ní? A jestli je vhodné zuby bělit a z jazyka pravidelně odstraňovat povlak? Následující odpovědi vás možná překvapí – a vaše zuby a dásně taky.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelná péče o zuby

Článek

Před snídaní, nebo po ní?

V roce 2016 vydala Česká společnost pro dětskou stomatologii doporučení, aby si děti i dospělí čistili zuby před snídaní.

„Odstraníte tak mikroorganismy v plaku, které se živí cukernými zbytky ze snídaně. Zjednodušeně řečeno, tyto cukry pak bakterie mění na kyseliny, které rapidně snižují pH v ústech, a zvyšují tím riziko ‚naleptání' skloviny. A když si tedy zuby vyčistíte až po snídani, může se snadno stát, že nenávratně vyčistíte i změklou sklovinu,“ vysvětluje dentální hygienistka Jana Křepelková z pražské ordinace Čisté zoubky.

Podle ní je proto lepší vyčistit si zuby před snídaní a po ní si už jen vypláchnout ústa čistou nebo ústní vodou. Chcete si je přesto čistit až po snídani? Počkejte dvacet až třicet minut.

Je třeba řešit povlak na jazyku?

Do jisté míry je povlak na jazyku normální. Hromadí se zde bakterie, odumřelé tkáně, toxiny, zbytky potravy a sliny. Někdy může mít i patologický původ, například v důsledku užívání antibiotik nebo virového onemocnění. Je tedy lepší ho na jazyku nechat, nebo se ho zbavovat? A jak často?

„Je vhodné ho odstraňovat pravidelně, ale šetrně. Můžete si pořídit speciální škrabku na jazyk a používat ji dvakrát třikrát týdně. Nesmíte s ní ale jazyk drhnout, jen lehce přejet jedním dvěma tahy,“ popisuje Jana Křepelková.

Nejčastější důvody, které stojí za zápachem z úst

Zdraví

„Já osobně používám sonický kartáček a na něj určenou speciální hlavici na hygienu jazyka. Dokáže plak velmi jemně narušit a přispívá k pravidelné obnově sliznice jazyka, takže ji můžete používat každý den.“

Neškodí zubům bělení?

Pokud jsou zuby zdravé, tedy bez kazu a zánětu dásní, klidně bělte. „Já mám proceduru bělení zubů ráda, je to taková sladká tečka na závěr společné práce s pacientem. Odstín zubů je navíc dán částečně geneticky, takže i když se o ně někdo perfektně stará, stejně je může mít žluté. Za barvu zubů může dentin, který je schovaný pod sklovinou, a samotným čištěním kartáčkem ho vybělit nelze,“ upřesňuje dentální hygienistka.

Bělení ale neprovádějte sami doma volně prodejnými přípravky, ale zajděte si na něj do zubní ordinace.

Jak poznám, že je zub dobře vyčištěný?

Můžete zkusit jednoduchý test: vyčistěte si napřed jeden zub, a potom po něm přejeďte jazykem. Následně přejeďte jazykem po vedlejším nevyčištěném zubu. Cítíte rozdíl? Pokud ne, nebo si jazykem nedosáhnete až dozadu na stoličky, můžete také zkusit detekční plakové tabletky nebo roztok. Naneste je na vyčištěné zuby, nechte chvilku působit a vypláchněte ústa vodou. Kde zůstala barva, zůstal i plak.

„Tenhle test doporučujeme nejen dětem, ale i dospělým. Stačí jednou dvakrát do měsíce,“ dodává Jana Křepelková.

Návštěva u zubaře není jen o chrupu, ale také onkologické prevenci

Zdraví

Nebo můžete svěřit péči o zuby a dásně chytrým technologiím. „Díky umělé inteligenci dokážou dnes některé elektrické kartáčky ohlídat, jestli na něj příliš netlačíte, jestli jste nějaké místo nevynechali nebo jestli čistíte dostatečně dlouho. Stačí jej propojit s aplikací a nechat se provést čištěním krok za krokem.” vysvětluje Monika Svobodová ze společnosti Philips.

Proč by večerní čištění zubů mělo být důkladnější?

„Důkladná večerní zubní hygiena před tím, než jdete spát, má několik výhod. Jednak na ni máte dost času, jednak usínáte s dobrým pocitem, ale především jsou dobře vyčištěné zuby více chráněné. V době spánku, kdy organismus odpočívá, je snížená tvorba slin a omezený pohyb jazyka a rtů, a tak nedochází k přirozenému oplachování zubů. Bakteriím se při nevyčištěných zubech lépe daří se pevně usadit na povrchu skloviny a produkovat kyselé látky, sklovinu poškozující,“ upozorňuje Pavel Smažík, stomatolog ze společnosti Herbadent.

Proč je dobré nezapomínat na mezizubní prostory?

Pokud chcete předejít vzniku mezizubního kazu či zánětu dásní, který může vést v případě neléčení až k parodontitidě, pak se péči o mezizubní prostory nevyhnete. Problém u mezizubních kazů je především ten, že nejsou na první pohled patrné, a často je tak odhalí až rentgenový snímek.

Mezizubním prostorům se nicméně stačí věnovat jednou za den, ideálně večer před spaním. „Mezizubním kartáčkem pohybujte tam a zpět, a to nejlépe ještě před čištěním zubním kartáčkem. Jemně a důkladně odstraníte zubní plak ze všech kritických míst mezizubního prostoru,” radí Lucie Hronková z Dental Office H33.

17 návyků, které velmi významně poškozují zuby

Zdraví

V úzkém mezizubním prostoru, kde nelze použít mezizubní kartáček, je nejlepší použít dentální nit nebo ústní sprchu. Větší prostory je vhodné čistit správně velikým mezizubním kartáčkem. Pokud bude příliš malý, neodstraní veškerý zubní plak, příliš široký kartáček zase může dáseň zbytečně traumatizovat

Neškodí zubům pískování během dentální hygieny?

„Dříve bylo možné pískovat jen zuby se zdravou sklovinou a bez kazů. Dnes můžeme pískovat, tedy odstraňovat plak a pigmentové skvrny, téměř ze všeho – ze zubů, dásní, odhalených krčků, dětských zubů, implantátů nebo zubů s rovnátky, fazetami nebo korunkami. Původně používaný bikarbonát sodný je dnes nahrazován nejmodernějším práškem s erythritolem, což jsou molekuly na bázi cukru. Jde o malinké částice o velikosti 14 mikrometrů, které jsou naprosto neabrazivní,“ uzavírá dentální hygienistka Jana Křepelková.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám