Hlavní obsah

Zubních lékařů v ČR stále ubývá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice ubývá zubních lékařů a jejich věkové složení je velmi nepříznivé. V budoucnu a v některých případech už v současnosti to může vážně ohrozit poskytování zubní péče, a to především tím, že se neúměrně dlouho prodlouží čekací doby.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

"Podle našich statistik, které jsou naprosto přesné, je v České republice podstatně méně zubních lékařů do 45 let než nad 45 let a v některých případech se už jejich nedostatek skutečně projevuje na dlouhých čekacích dobách," řekl Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často chodíte k zubaři?

Například v Praze už je dostupnost zubaře podstatně zhoršená. "Stále vychází málo zubních lékařů ze škol a kroky, které by měla udělat vláda, nejsou zatím dostatečně razantní, aby tuto situaci řešily," uvedl Pekárek.

Podle něj by vláda měla navýšit peníze pro vysoké školy, aby mohly přijmout více studentů na stomatologické fakulty. "Je jich zapotřebí přinejmenším dvojnásobek, aby nás v průběhu deseti či patnácti let měl kdo ošetřovat," upozornil Pekárek.

Dětský chrup se zlepšuje

Podle prezidenta Pekárka se stav dětského chrupu za posledních deset let podstatně zlepšil. Ukázala to troje rozsáhlá šetření v průběhu uvedených let.

"Například pětileté děti mají kazivost zubů 2,65 oproti 3,53 před deseti lety. Osmnáctiletí v 95 procentech nemají vytržen ani jeden zub, ač před deseti lety to bylo jen v 92 procentech," vyjmenoval Pekárek.

Největší potřeba ošetření zubů je u dospělých, kde ve věku 35 až 44 let by zubního lékaře naléhavě potřebovalo vyšetření 68 procent osob. 

Říjen měsíc zdravých zubů

Říjen bude už pošesté věnován osvětě, která se zaměří na způsob péče o zuby. Ze 6 900 zubních lékařů se do projektu přihlásilo už přes tisíc stomatologů a jejich počet stále stoupá.

Každý, kdo v říjnu přijde na preventivní prohlídku k zubařům zapojených do tohoto projektu, dostane zdarma zubní pastu a lékaři mu vyšetří chrup. Zároveň ho poučí, jak správně pečovat o ústní dutinu.

Anketa

Jak často chodíte k zubaři?
Pravidelně dvakrát ročně
36,4 %
Jednou za rok
24,8 %
Jednou za dva roky
17,5 %
Méně často
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám