Hlavní obsah

Zdravý životní styl pomáhá v boji proti demenci, tvrdí odborníci

Novinky, bok

Správné stravování a dostatek pohybu jsou pro lidské zdraví z hlediska hmotnosti a fyzické kondice více než prospěšné. Mají ale vliv i na něco jiného. Podobné faktory mají pozitivní vliv i jako prevence proti výskytu demence, a to i když k ní mají lidé zvýšené genetické dispozice, tvrdí vědci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledky studie, která se zaměřovala na přímý vztah mezi životním stylem a výskytem demence, byly prezentovány před několika dny na konferenci s názvem Alzheimer's Association International. Byly rovněž publikovány v lékařském časopise JAMA.

Jak lékaři uvádějí, dosud neexistuje spolehlivá léková forma, která by dokázala zastavit demenci a její nejčastější formu, Alzheimerovu chorobu. Jak ale dodávají, způsob, jakým žijeme, dokáže mnohé ovlivnit, respektive snížit možné riziko.

V rámci studie odborníci zjistili u „geneticky” rizikových pacientů, kteří dodržovali zdravý životní styl - dávali si pozor na to, co jedí, pravidelně cvičili, nepili a nekouřili - mnohem menší riziko výskytu demence v pozdějším věku.

Do studie se zapojilo 196 383 dospělých ve věku 60+ žijících ve Spojeném království. Z dat vzešel podle odborníků statisticky výrazný rozdíl - poměr lidí dodržujících zdravý životní styl, u kterých se později rozvinula demence, činil 1,13 %, u lidí nedodržujících činila skupina 1,78 % účastníků.

„Tento výzkum je zajímavý v tom, že ukazuje věci, které je možné udělat, abychom se pokusili čelit genetickému riziku demence,” uvedla pro CNN Elzbieta Kuźmaová, výzkumná pracovnice na britské University of Exeter Medical School, která se na studii podílela.

Podobná studie, podobné výsledky 

Podobná studie, jejíž výsledky byly rovněž prezentovány na zmíněné konferenci, uváděla, že pokud si člověk během života osvojí čtyři až pět zdravých návyků (zdravé stravování, 150 minut fyzické aktivity týdně, omezí alkohol, nebude kouřit a bude významně stimulovat svou mozkovou aktivitu), sníží tím až o 60 % výskyt a rozvoj Alzheimerovy choroby oproti lidem, kteří podobné návyky dodržovat nebudou.

Lidé, kteří do svého života zařadí alespoň jeden z nich, sníží výskyt dané nemoci o nezanedbatelných 22 %.

Alzheimerova choroba je například ve Spojených státech šestou nejčastější příčinou všech úmrtí. Aktuálně s ní podle tamních dat žije 5,8 milionu Američanů, do roku 2050 má jejich počet stoupnout na 14 milionů.

V České republice podle NZIS (Národní zdravotnický informační servis) například v roce 2017 zemřelo na následky spojené s Alzheimerovou chorobou a demencí celkem 3436 lidí.

Podle České alzheimerovské společnosti žilo v roce 2015 v republice přes 155 000 lidí s touto nemocí, na celém světě pak bylo demencí postiženo 46,8 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Demenci nelze vyléčit. Přibrzdit ale jde

Případů demence rychle přibývá. Dnes jich je v ČR zhruba 150 000, ale už za devatenáct let to bude dvakrát tolik. Lidé se totiž dožívají stále vyššího věku...

Výběr článků

Načítám